Kaynak işlemi esnasında kaynak akımının geçmesini sağlayan yapılara elektrot olarak anılır. Elektrotlar, arkı oluşturarak ilave metal görevi üstlenerek ergir ve kaynak ağzını doldurur. Ergime özelliği gösteren ve ergime özelliği göstermeyen iki farklı türe sahiptir. Ergiyen elektrotlar, kaynak malzemeleri arasında sıkça tercih edilen türdeki malzemelerdir. Kaynak makinelerinde anot ve katot uçlar arasında elektrik iletimi sistemini üzerinde taşıyan bu ürünler, farklı çeşitlerde üretilir.
Metal türleri kullanılarak üretilirler. Platin, bakır, çinko, altın gibi metal türleri yapım aşamasında yararlanılabilen metal çeşitlerindendir. Bronz, cam, alüminyum gibi materyaller de üretim aşamasında kullanılan türler arasındadır ve kullanım alanına göre değişebilen formlarda bulunur. Halka, küre, silindir, yassı gibi biçimlerde değişkenlik gösteren türlerden ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir seçim yapabilirsiniz.
Ürünün elde edilme aşamasında farklı yöntemler kullanılabilir. Standart koşullarda, indirgenme eğilimi ölçüsü potansiyelini ifade eder. Elektrot potansiyeli farkı, çeşitli kullanım alanlarında işe yaramasını sağlar.
Sahip oldukları geniş opsiyon yelpazesi içerisinde; bazik, rutil, selülozik, demir tozlu, paslanmaz, dökme demir, alüminyum, bronz gibi yapılarda bulunan çeşitler vardır. Örtülü yapıdaki elektrot, çıplak telin üzerine doldurma veya preslenme işlemleri yapılarak örtü kaplaması yapılan türdendir. Kullanım alanınıza göre, uygun formda ve maddede bulunan çeşitleri edinerek kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bu ürün, çok yönlü işlevinin yanında basit şekilde kullanım sağlar. Sıkça başvurulan materyaller arasında olan bu çeşit, yoğun sıcaklık sağlayarak metal yapının eritilmesi işleminde kullanılır. 5000 dereceden fazla bir sıcaklığa erişilerek yapılan uygulamada, belirtilen sıcaklığın üzerinde kaynak yapılacak parçanın ve bu ürünün birlikte oluşturduğu ark sayesinde oluşur.
Bu ürün tanker ve kazan gibi yapıların üretim süreçlerinde, alaşımsız çelik imal edilmesinde, plastik kaplama işlemlerinde ve daha birçok alanda kullanım imkanı sağlar. PVC ve poliüretan gibi plastik yapılar için plastik kaynak elektrodu makineleri kullanılır. Bu ürün, metalin erimesi için yaratılan ısının ortaya çıkmasında yararlanılan ve süreç içerisinde elektrik kullanan kaynak modeline verilen isimdir. Metal endüstrisinde kullanım alanı bulduğu gibi çelik ve boru üretiminde sıkça kullanım sağlayan bir türdür.
Tüm kaynak pozisyonlarında kullanım imkânı sağlaması sebebiyle bu ürün yaygın kullanılır. Baş üstü, dikey, yatay pozisyonlara sahip kaynak uygulamalarında çokça tercih edilir. Bu ürün kaynağı yapan kişinin gaza maruz kalmasını önler. Olumsuz hava koşulları oluşsa bile çalışmasından ödün vermez ve kullanıma devam edilebilir. Birçok avantaj sağlamasıyla seçilebilen bu ürün kullanım alanlarınızı düşünerek edinebileceğiniz bir türdür.
Gereksinimlerinize uyan seçimi yapmak, işlerinizi kolaylaştırır ve pratik şekilde halledebilmenizi sağlar. Çok sayıdaki ürün çeşitleri arasından ihtiyaçlarınıza uygun bir tercih gerçekleştirebilirsiniz. Kaynak elektrodu fiyatları, yapısal farklılıklar içermeleri doğrultusunda değişiklik içerebilir.
Farklı makinelerin içerisine yerleştirilerek kullanılabilir ve birçok çeşide sahiptir. İmal edilme sürecinde, yapımında kullanılan iletkenler değiştiğinde farklı türler ortaya çıkar. 2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Rutil ve bazik çeşitler sıkça tercih edilen türler arasındadır. Rutil modeller, kendi içerisinde farklı çeşitlere sahiptir. Genel amaçlı, genel amaçlı yüksek yığma oranlı ve her pozisyonda her kaynağa uyan rutil modeller arasından kullanım alanınıza uygun yapıdakini tercih edebilirsiniz.
Rutil modelin her pozisyonda kaynağa uyum sağlayan modelleri, çeşitli pozisyonlarda rahat ve kolay bir kullanım sağlamasıyla öne çıkar. Yumuşak yapıya sahip olması ve kolay tutuşabilmesi özelliği sayesinde punta kaynağına fazlasıyla uyum gösterir. Genel amaçlı kullanılan rutil modeller, yukarıdan aşağı dışında tüm pozisyonlarda kullanılmaya elverişlidir. Yatay işlem kabiliyeti yüksek düzeyde olan genel amaçlı elektrotlar, yatay köşe kaynağı yapımında yararlanılır.
Genel amaçlı yüksek yığma oranlı rutil elektrot çeşitleri, yukarıdan aşağıya hariç tüm pozisyonlarda kullanıma uyumludur. Yatay olukların ve yatay köşelerin kaynağında kullanılan ürünler kaynak işlemini oldukça hızlı bir biçimde tamamlamasıyla bilinir. Gereksinimleriniz doğrultusunda geniş seçenek yelpazesi sunan kaynak elektrotları arasından uygun olanı edinebilirsiniz.
Kullanım alanları değişkenlik gösterebilen türde ürünlerdir. Aydınlatma sektöründe, tıp alanında, elektrometalurjide, kimyada yaygın olarak kullanılır. Makinelere yerleştirilebilen çeşitler kaynak işlerinin vazgeçilmez parçaları arasında yer alır. Mekanik özelliklerinin daha yüksek olması sayesinde kullanım alanlarında genişleme görülür. Bazı modeller yumuşak ve alçak alaşıma sahip çeliklerin kaynağında kullanılabilen özellik gösterebilir. Alaşımsız ve düşük karbonlu yapıları olan çeliklerde birleştirilme işlemi esnasında kullanım alanı bulur. Parlak yüzeyli yapıdaki modeller, tıp alanında sıkça yararlanılan türler arasında bulunur.
İçeriğinde türlü elementlerin yer aldığı çeşitler, yüksek ısı kullanılarak işlem gördüğü için taşıdığı kimyasal maddeler sebebiyle tehlikeli bir forma dönüşebilir. Yararlanılacak çeşidin yetkin kişilere danışılarak seçilmesi, uygulamaların daha sağlıklı ortamlarda yapılmasına olanak tanır. Kullanım alanı belirlendikten sonra doğru yapıdaki çeşitleri edinerek pratik şekilde işlemlerinizi halletmeniz kolaylaşır.
Ürünün çapına ve çeşidine dikkat ederek uygun materyallerdeki türleri edinebilirsiniz. Gereksinimlerine ve kullanım alanınıza uyum sağlayacak çeşitleri tespit etmeniz ve aynı doğrultuda karar vermeniz önemli noktalardan biridir. Bu ürünler çoğunlukla tekli şekillerde satılan ürünler arasında değildir. İşlemlerinize yetecek miktarda ürün edinmeniz doğru bir tercih olur.
Kaynak elektrot fiyatları, yapısında bulunan maddelere göre değişimler gösterebilir. Doğru miktarda edineceğiniz ürün sayısı bütçenizi de doğru şekilde kullanmanıza yardım eder. Elektrot fiyatları yapım materyalleri ve kalitesine göre değişkenlik gösterebilir.
Elektrot çeşitleri, sahip olduğu çap ölçüsüne göre değişik alanlarda kullanım imkânı tanır. Kaynak işleminin pürüzsüz ve güçlü olmasına imkân sağlayacak çeşit seçiminin doğru yapılması önemli bir görev üstlenir. Uygun kaynak makinesi ve doğru teknik kullanılarak seçilen çeşit, verimlilik seviyesinde artış gözlemlenmesine sebep olur.
2.5 krom elektrot türleri, düşük karbon miktarı taşıyabilir ve rutil bileşenli olabilir. Cr-Ni bileşik yapısında dolgular yaratır. 2.5 krom modeller, korozyonun oluşumunu 350 dereceye uzanacak kadar önleyebilme yetisine sahiptir. 800 dereceye kadar dayanıklı yapısı sayesinde uygun kullanım alanlarında tercih edilerek güçlü sonuçlar ortaya koyar.
Sakin biçimde yanan yapıya sahip 2.5 elektrot, işlem bitiminde kolaylıkla temizlenebilen cüruf yapısını barındırır. 2.5 sert dolgu elektrot; demir doğrama, çelik yapı, kazan gibi bağlantı noktalarında kullanılabilme imkânı tanır. 2.5 sert dolgu elektrot türleri, geniş kullanım alanı sağlayarak birçok işlemin kolayca halledilmesine yardımcı olur.
Kaynak çeşidine uygun bir kaynak işlemi yapmanın sonucunda uzun ömürlü bir iş ortaya çıkarmasında önemli rol üstlenir. İşleme uygun yapıdaki materyallere ve çap büyüklüğüne sahip çeşitleri edinmek gerekir. İhtiyaçlarınız doğrultusunda alacağınız modelleri doğru şekilde gözden geçirmek ve yapım maddesine dikkat etmek, kaynak işinden alınacak verimi yükseltir.
Elektrik ark kaynağının mühim parçalarından olan bu ürünler ilave tel görevi üstlenerek ark oluşturur. Ergiterek birleştirme işleminin tamamlanmasını sağlayan tel çubuklar elektrot olarak anılır. İki farklı parçanın birleşimi esnasında kullanımıyla dolgu metali olma vazifesi edinirler. Bu ürünlerin kullanım şekilleri boyutlarına ve türlerine göre değişiklik gösterebilir.
Ürün işlev görürken, işlem yapılacak parça ile arasında yeterli miktarda bir aralık bulunması gerekir. Hava boşluğu bırakılan kısmın elektron akışına uygun bir koşul sağlaması beklenir. Ürün ile iş parçası arasında kalan dar hava bölümü, kısa bir süre zarfında ısınarak elektron aktarımı için uygun duruma getirilir.
Elektron akması işlemi farklı yöntemlerle gerçekleşebilen bir durumdur. Bu ürünün iş parçasına sürtmesi ya da vurulması halinde elektron akışı sağlanabilir. Ürünün yakılması önce alıştırma parçasında sağlanır. Yandıktan sonra sürtmenin durdurulması gerekir ve yaklaşık üç saniye yanma devam etmelidir. İşlem gerçekleştiğinde kaynak işlemine geçilebilecek koşullar oluşmuş olur.
Ark aldırma işlemi ürün ilk takıldığı zaman yapılacak işlemdir. Ark aldırma uygulamasını yapacağınız yerin cüruflu olmamasına özen göstermelisiniz. Ürünü temas ettirdikten sonra uzun süre bekletmeniz halinde beklenen boşluk olmaz ve yapışma oluşabilir. İşleminize uyum sağlayacak çeşidi edinerek ve gerekli uygulama basamaklarını takip ederek işinizi doğru biçimde halledebilirsiniz.
Demir ve metal parçaların birleşmesi için kaynak modeli kullanılır. Kaynak elektrotları arasından seçim yaparken farklı türlerinin ve formlarının dikkate alınması gerekir. Ürünün kullanılacağı alana ve işlemin sağlanacağı makineye uyumlu olması gerekir. Kaynak işleminde yapılacak demir parçaların yapısının işlem öncesinde doğru şekilde tespit edilmesi önemli bir noktadır. Yanlış edinilen çeşitler, süreç içerisinde farklı problemler çıkarabilir.
Seçimin kullanım alanına uygun yapılması aynı sebeplerden önemli nitelik taşır. Tercih yapılırken kaynatılması düşünülen demir parçalarının kalınlığının ve taşıması beklenen yük ağırlığının hesaplanması gerekir. Doğru ölçümler yapılarak seçimin tamamlanması, daha verimli bir işlem yapılabilmesini sağlar. Ürünleri satın alırken aynı zamanda kaliteli materyallerden imal edilenleri seçmek gerekir.
Sağlıklı bir kaynak uygulaması yapılabilmesi için ürün niteliklerinin ve gerektirdiği özelliklerin iyi belirlenmesi ve seçimlerin bu doğrultuda yapılması uygun olur. Çelik malzeme ile yapılacak ark kaynaklarında, dikkat edilmesi gereken birçok madde bulunur. Alaşım niteliğine sahip olması, yüksek mukavemetli olması veya yüksek mukavemet ile ıslah edilen alaşım niteliği bulundurması gibi konulara bakılarak seçim yapılması doğru olur. Örtülü elektrot tercihinde; kaynak akımı, elektrot çağı, ürünün sahip olduğu uzunluk, kaynağın pozisyonu gibi özelliklere dikkat edilmesi önemlidir.
Türlü alanlarda işinize yarayacak elektrot çeşitlerine Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz. Gereksinimlerinizi karşılayacak olan türlerden dilediğinizi Koçtaş’tan kolayca sipariş edebilirsiniz.
Bazik, rutil, selülozik, bronz, demir dökme, alüminyum, paslanmaz çelik, krom gibi yapılarda olabilir. Sert dolgu, kesme ve oluk açma, metal temizleme, düşük alaşımlı yüksek dayanıklı gibi türlerde bulunabilir.
Seçim sırasında ürünün kullanım alanına uygun çeşitte bulunması ve uygulama makinesine uyumlu olması önem taşır. Kaynak yapılacak maddelerin türü de iyi tespit edilerek doğru bir tercih yapılmalıdır. Kaynatılacak demir parçalarının kalınlığı ve taşıyacağı yük miktarına göre seçim yapmak önemli noktalar arasındadır.
Kaynak, iki ucun ortasındaki aralıkta ark atlaması durumda oluşan ergimeyi ifade eder. Kaynak işlemi esnasında yapışma sebebi, iki uç arasında boşluğun kalmamasıdır. Ürünün parçaya değdirilip beklenmesi sonucu aralıkta boşluk kalmaz ve yapışma gerçekleşir. Ürünün gittiği tarafa doğru eğerek işe başlanırsa, yapışma daha az olur.