Regülatörler
Özellikler
Fırsatlar
Fırsatlar
Alışveriş sepetinize eklendi
Regülatör çeşitli sebeplerle elektrik şebekesinde meydana gelen ve verim kaybına neden olan düşme ve yükselme gibi dengesizlikleri önleyen cihazlardır. Regülatörler elektrikle çalışan ve gerilim dengesizliklerinden etkilenebilecek her türlü alet için kullanılabilir. Regülatör çeşitleri sanayi tipi ve ev tipi regülatör, doğalgaz regülatör, duş regülatörü, hava regülatör gibi farklı özelliklere sahip modellerdir. Regülatör fiyatları cihaz kullanım alanı, cihazın kaç volta kadar elektrik düzenlemesi yapacağı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Regülatör fiyatı cihazların çok çeşitlilik göstermesi ve farklı kullanım alanlarına özel olarak üretilmesinden dolayı ortalamaya sahip değildir. Bununla birlikte ev tipi regülatör fiyatları sanayi tipi modellere kıyasla daha düşük fiyat aralığında seyreder.
Regülatörler kullanım alanlarına göre değişiklik göstermekle birlikte temel olarak amacı aynıdır. Elektronik cihazların tümü belli bir gerilim değerinde çalışması gerekir. Bunun tersi durumunda devre elemanları hatta elektronik aletin kendisi zarar görebilir. Devre elemanlarını korumak ve gerilim dalgalanmalarının önüne geçmek için üretilen bu cihazlar bu gibi durumlarda devreye girer. Gerilim seviyesini istenilen sabit bir değerde tutarak bağlı olduğu elektronik aleti koruyan bu cihazlar adeta bir filtre görevi yerine getirir. Regülatörler ile düzensiz gerilim seviyesinin sebep olabileceği olası olumsuz durumların önüne geçilir ve cihazlara iletilen gerilim belli bir değerde sabit kalır.
Elektrik akımındaki düzensiz gerilimin herhangi bir elektronik aleti patlatmasını, buna bağlı olarak elektrik çarpmasını veya yangın çıkmasını engelleyen regülatör ileri beslemeli ya da negatif geri beslemeli olarak çalışır. Bu sistem sayesinde güç kaynağına doğrudan bağlı olan tüm makineler korunur ve herhangi bir voltaj seviye farklılığının yaşandığı durumda donanımların zarar görmesi engellenir.
Kontrol, eşit dağılım, koruma ve ayarlama hizmeti sunan bu cihazlar elektronik ev aletlerinin ömrünü uzatır ve olası tehlikelerden korunmanın yanı sıra kontrollü ve verimli enerji tüketimi açısından oldukça önemlidir. Fazla enerjiyi emerek istenilen seviyeye getirip dağılımını gerçekleştiren bu voltaj düzenleyici cihazlar kararlı referans voltajı, geri besleme ve geçiş elemanı kontrol devresi olarak üç bileşenden meydana gelir.
Evlerde, okullarda ve işyerlerinde meydana gelen voltaj dalgalanmaları elektronik cihazların arızalanmasından başka problemlere de sebep olabilir. Özellikle şebekede oluşan voltaj dalgalanmaları mevsim geçişlerinde artış gösterir. Bu dalgalanmalar anakart barındıran tüm makinelerde arızaya sebep olabilir. Doğalgaz tesisatı bulunan bütün konutlarda kullanımı muhakkak gerekli olan cihazlar hem enerjiden tasarruf sağlar hem de bütçeye katkıda bulunur. Sağladığı katkılardan dolayı tercih edilen doğalgaz modelleri basınç ayarı yaparak hayati önem taşır. Bu cihazlar aynı zamanda güvenli gaz çıkışı sağlayarak gaz basıncının sağlıklı düzeyde iletilmesine yardımcı olur.
Gerilimi düzenli bir şekilde gönderen ve devrelere ayarlanmış regülatör modelleri kullanılacak alana uygun olarak tercih edilmelidir. Endüstriyel alanlarda konutlarda kullanılabilen modeller birbirinden farklılık gösterir. İhtiyaca yönelik olarak seçilmesi gereken bu cihazlar endüstriyel alanlarda 12 volt modellerden yararlanılmalıdır. Endüstriyel ve ticari amaçlı kullanımlarda enerji verimliliği bakımından volt değerleri oldukça önemlidir.
Voltaj dengeleme kapasitesi yüksek modeller 5 kW ve 10 kW modeller olarak son teknoloji ürünleri arasında yer alır. Gerilimde oluşan farkları hissederek voltajı 220 volt olarak stabilize edebilen 10 kW cihazlar sıklıkla tercih edilir. Bu modeller uzun ömürlü ve oldukça ekonomiktir. Kesintiler nedeniyle veri kaybetme riski büyük kuruluşların önem verdiği bu cihazlar 5 ve 10 kW arasında tercih edilir. Bu cihaz modelleri veri depolayan aletlere doğrudan takılarak yüksek verim elde edilmesine imkân tanır.
Yalnızca kurum ve kuruluşlarda değil hastane gibi hayati bir alanda da hastaların verileri kayıt altında kalır. Pratik kullanım kolaylığı sağlayan ve kolay taşınabilir 3.3 v cihaz modelleri ayarlanabilir çıkış fonksiyonlarına sahip çeşitler içerir. Doğrusal regülatör denilen bu cihaz modelleri aracılığıyla taşınabilir özelliğe sahip olur ve özellikle bilgisayar gibi hassas teknolojik aletlerin farklı şebekelere bağlanması durumunda güvenle kullanılabilir. Bu modeller olumsuz hava koşullarının olduğu bölgelerde kurtarıcı rol üstlenir.
Akımda meydana gelen dalgalanmalar sonucu evlerde kullanılan küçük ve büyük elektronik ev aletlerinde bozulmalar olabilir ve hatta böyle bir durum yangına dahi sebebiyet verebilir. Geniş alanlara akım ileten şebekelerde de bu durum söz konusu olabilir. Dalgalanmaları bağlı devrelere iletmeden stabil seviyeye ulaştıran ve akımı düzenleme görevi üstlenen priz regülatör modelleri ev içerisinde özellikle bilgisayar gibi hassas aletleri korumak adına sıklıkla tercih edilir. Tek bir cihazı koruma görevi üstlenen bu modellerle özellikle elektrik kesintisinin sık yaşandığı bölgelerde bilgisayar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi makineler koruma altına alınabilir.
Daima fişe takılı olan ve sürekli çalışan makinelerde etkin bir koruma yöntemi olan priz dengeleyici ürünler ana sigortaya bağlı regülatör modelleri ile birlikte kullanıldığında yüksek performans gösterir. Hem aşırı yükselmelere karşı hem de akım dengesizliklerine karşı anlık önlem ve koruma niteliği taşır. Çoklayıcı tarzında değerlendirilebilecek cihaz modelleri ile kasa, monitör ve bilgisayarın fişe takılıp çalıştırıldığı tüm diğer parçalar güvenle kullanılabilir.
Ev tipi cihaz modeli seçiminde tavsiye edilen statik ve servo modeller bina tesisatının konum bilgilerine bağlı olarak tercih edilebilir. Servo modellerin ara bölümüne bağlanan boost trafosu ve buck birincil voltajı değiştirme görevi üstlenir. Statik modeller elektrik tesisatının aksamalar gösterdiği binalarda ve kırsal alanda bulunan konutlarda yaygın olarak kullanılır.
Regülatör modelleri çok çeşitli olmakla birlikte araçlar için uygun cihaz alternatifleri mevcuttur. Dengeleme görevi üstlenen ve her türlü enerjiyi uygun seviyeye getiren bu cihazların araçlardaki kullanımı basıncı ayarlamak ve ortalamak şeklindedir. Benzin basıncını düzeneğe uygun biçimde iletmek araçları sorunsuz çalıştırır.
Cihazda bir problem olduğunda basınç düşeceği için benzine geçme problemi oluşarak LPG beyin donması, rölanti tutmama ya da aracın stop etmesi gibi durumlar yaşanabilir. LPG’yi motor sıvısından gelen ısının da yardımı ile buharlaştıran basınç düşürücü regülatör bununla birlikte bu basıncı orantılar ve enjektörlere veya karbüratöre iletir. Tasarruf sağlayan bu cihazların başka bir özelliği de bakım gerektirmemesidir.
Aracın düzgün bir biçimde çalışması için gereken bu cihazlar motor gibi antifiriz yardımı ile korunur. Antifiriz kullanımı ve regülatör hem motor ömrünü uzatmakla birlikte kireçlenmenin önüne geçer. Birçok elektronik cihazın çalışması için gereken hava regülatör modelleri özellikle tüplü dalış yapan kişiler için oldukça önemlidir. Bu modeller deniz altında yeryüzündeki gibi yeterli hava alma imkanına sahip olmak için su altında basıncı dengeler ve bu özelliği ile önem taşır. Oksijen tüpüne takılarak kullanılan cihazların düzeneği basit üç bölümden meydana gelir. Bu cihazlar ile dalgıçlar basınçtan etkilenmez ve güvenli bir şekilde su altında gezinmeye devam edebilirler. Hava basıncını dengeleyen bu cihaz modelleri ile su sporları güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Elektrik enerjisinin kullanıldığı her alanda regülatör kullanımı mümkündür. Birtakım elektronik cihazlar şebekeden kaynaklı oluşan voltaj dalgalanmalarına karşı hassas yapılıdır. Hassas makinelerde bu cihazların kullanımı uzun ömürlü ve güvenli kullanım deneyimi sağlar. Bu cihazların farklı kullanım alanlarına özel olarak tasarlanmış modelleri mevcuttur.
Doğalgaz modelleri kombilerdeki elektrik akışını düzenler. Cihazlar üzerinde bulunan göstergeler aracılığıyla giriş ve çıkış voltajı okunabilir ve istenilen ayar yapılabilir. Kış aylarının vazgeçilmez araçlarından olan kombilerin güvenli kullanımı için bu cihazlardan yararlanılabilir. LPG regülatör modeli LPG’li araçların beyni olarak da bilinen araç içerisinde dengeli gaz basıncının oluşmasını sağlayan oldukça önemli bir yere sahip modellerdir.
Hava çıkış basıncını istenilen seviyede ayarlamaya yardımcı olan hava modelleri entegre manometrelerle çalışır. Cihazların çalışma basıncını istenilen seviyede tutar. Dalgıç ile hava kaynağı arasında yaşam hattı konumuna sahip dalış modelleri dalış malzemeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Dalış regülatörü dalış tüpü içerisindeki hava basınç miktarını azaltarak dalgıcın havayı içine çekebileceği seviyeye getirir. Bu modellerin içerisinde bir adet kapakçık vardır. Bu kapakçık sayesinde su derinliklerine inildiğinde ya da tüp içerisinde hava azaldığında basınç kompanse edilir. Oksijen modelleri tüplerin içerisinde bulunan oksijen basınç değerini ayarlar. Oksijen modelleri basınç değerini tek veya çift kademede ve çelik veya alüminyum malzemeden üretilen modellerle ayarlar. Bu cihazlar elektronik aletlerin güvenli kullanımı için gereklidir.
Şebeke gerilimlerinden dolayı meydana gelen dalgalanmalar hem üretim hem de enerji verimsizliğine neden olur. Kullanım alanına göre verim çeşitliliği ve güç sunan regülatörler özellikle asansörler, tıbbi cihazlar, lazer makineleri, telekomünikasyon cihazları, ahşap işleme makineleri, laboratuvar ekipmanları gibi yüksek maliyetli makinelerin güvenle uzun yıllar boyu kullanılmasına imkân tanır. Bununla birlikte kW değeri büyük önem taşıyan sokak ve ev aydınlatma üniteleri, yangın güvenlik ekipmanları, evlerde kullanılan elektronik cihazlar, ısıtma soğutma sistemleri, toplu şekilde çalıştırılan tekstil makineleri gibi aletler bu cihazlar ile koruma altına alınabilir.
Sanayi ve endüstriyel alanlarda daha çok tercih edilen 30 kW modeller geniş alanlarda hizmet verebilmek için özel olarak üretilmiştir. Bilgisayarların ve tıbbi aletlerin yoğun olarak kullanıldığı kurumlar, maket ekipmanları, matbaa makineleri ve alarm sistemleri gibi çalışmasının durmasının sıkıntı oluşturacağı yerlerde pnömotik regülatör tercih edilerek verimlilik artırılabilir.
Üretime ve devamlılığa yardımcı olan bu cihazlar enerji tasarrufuna da katkı sağlar. Deri işleme cihazları, kesintisiz güç kaynakları ve telefon santralleri gibi alanlarda da değerlendirilir. Riski en aza indirgeyerek verimi yükselten ve gelişmiş sistemlerle desteklendiği için pratik kullanıma sahip bu cihazlar gündelik yaşamda ihtiyaç duyulan modellere sahiptir. Bu cihazlar tekli ve çoklu kullanımlar için üretilir ve ihtiyaca yönelik modelleri mevcuttur. Bu cihazlarla evlerde, işyerlerinde ve çeşitli kurumlarda kullanılan makineleri korumak mümkündür.
Birçok markanın ürettiği çeşitli regülatör modelleri mevcuttur. Cihaz seçimi yapılmadan önce kullanım amacının belirlenmesi gerekir. Her model farklı bir amaca hizmet eder. Voltaj modelleri evlerde, ofislerde, okullarda ve sanayi sektöründe sıklıkla kullanılır. Voltaj modeller temelde elektrik enerjisinin en temiz formu ile cihazlara ulaşmasını sağlar ve alternatif akımı stabil hale getirir.
Servo modeller şebeke geriliminin standart bir değerde kalmasına yardımcı olan modellerdir ve yaygın olarak kullanılır. Bu modeller üzerinde bir transformatör bulunur ve voltaj düzenlemesi gerçekleştirilir. Periyodik olarak bakımlarının yapılması gerekir. Voltaj yükseltici modeller voltajı kademeli olarak artırır. Voltajın dalgalanmalarını düzenleyen modeller hemen hemen her alanda değerlendirilir. Şebeke hattına daha çok seri olarak bağlanır.
Statik modeller voltaj modelleri içerisinde yer alan başka bir çeşittir. Bu modellerin bünyesinde anahtarlama elemanları ile birlikte mikro işlemci bulunur. Böylelikle voltaj değişimlerine daha hızlı cevap vermek mümkün olur. Kompakt tasarımlara sahip bu modellerde trafo sargısı mevcuttur. Bu sargı gerilimde yaşanan düzensizlikleri otomatik olarak giderir ve hassas aletlerde dahi etkilidir. Trifaze modeller sanayi sektöründe kullanılır. Bu modellerde voltajın belli olan limitin dışına çıkması gibi bir durumda elektronik koruma devreye girer. Çıkış voltajı normal düzeye gelene kadar koruma devrede kalır. Tüm modeller farklı makinelere göre şekillenir. Model seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kullanılacak alet ve özellikleridir. Böylelikle üründen beklenen performans elde edilebilir.
Regülatör fiyatları bu cihazların tek bir çeşidi olmamasından kaynaklı olarak ortalama bir fiyata sahip değildir. Bununla birlikte fiyatları etkileyen unsurlar cihaz kullanım alanı, kaç volta kadar elektrik akımı düzenlemesi yapacağı gibi özelliklerdir. Fiyatları ile ilgili karşılaştırma yapmadan önce cihazın nerede kullanılacağına karar verilmeli ve buna bağlı olarak modeller arası filtreleme yapılmalıdır.
Elektrikli ev aletlerindeki enerjiyi düzenleyen ev tipi modeller ile sanayi alanındaki büyük makinelerdeki enerjiyi düzenleyen sanayi tipi modeller arasında fiyat farklılıkları mevcuttur. Bu cihazlar kullanım alanı özelinde pek çok çeşide sahiptir. Bundan dolayı cihazların enerji tüketimlerini, hassasiyet derecelerini, voltlarını bilmek doğru cihaz modeline ulaşmanızı sağlar. Bu cihazların montaj işlemi kolay gibi görünse de muhakkak bir uzman tarafından yapılmalıdır. Seçilen cihaz modelinin kurulumunun yapılmasından önce evdeki mevcut elektrik enerjisinin kaç volt olduğu bilinmelidir. Multimetre cihazları ile evdeki mevcut elektrik enerjisinin kaç volt olduğu öğrenilebilir.
Koçtaş, ihtiyaçlarınıza göre tercih edebileceğiniz, teknolojik özellikleri ile pratik kullanım imkânı sağlayan regülatör modellerini satışa sunar. Cihaz özelliklerine dikkat ederek ve kullanım alanlarını belirleyerek bu modeller arasından kolaylıkla seçim yapabilirsiniz. Ev, işyeri ve pek çok alanda elektrikli aletleri korumak ve güvenle kullanabilmek için Koçtaş mağazalarında ve internet sitesinde avantajlı fiyatlarla sunulan regülatör modellerini hemen inceleyebilirsiniz.
Regülatör farklı sebeplere bağlı olarak şebekede meydana gelen ve verim kaybına neden olan düşme ve yükselme gibi dengesizlikleri önleyen cihazlardır. Bu cihazlar elektrikle çalışan ve gerilim dengesizliklerinden etkilenebilecek her türlü alet için kullanılabilir. Böylelikle elektrikli cihazların sağlıklı ve güvenli bir biçimde çalışmasını sağlar. En önemli amacı şebeke gerilimindeki dengesizliği gidermesidir. Bu cihazlar hız ve akım ile güç ve basınç gibi fiziksel hareketleri sabit bir değerde muhafaza eder.
Regülatör elektrikle çalışan her türlü makine için kullanılabilir. Bilgisayar, fotokopi makinesi, yazıcı, faks gibi ofislerde kullanılan elektrikli aletler için uygun modeller mevcuttur. Bu cihazlar imalathanelerde, fabrikalarda, hastanelerde, okullarda, laboratuvarda ve birçok yerde kullanılan makineler için güvenli bir şekilde tercih edilebilir. Özellikle gıda üretimi yapan yerlerde makine değerlerinin sabit kalması gerektiğinden bu cihazlara ihtiyaç duyulur. Bu cihazlar genel olarak gerilimin aniden düşmesi veya yükselmesi gibi durumlarda devreye giren ve makinelerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan yardımcı cihazlardır.
Regülatörlerin işyerlerinde kullanılmak üzere üretilen modellerinin yanında ev tipi modelleri de mevcuttur. Elektrik regülatörlerinin yanı sıra su basıncını dengelemek üzere üretilen su regülatörleri de vardır. Bu modeller su tasarrufu sağlamak isteyen kişilerin kullanımı için idealdir. Bu cihazların temel görevi şebekelerde aniden gelişen değişikliklerde dahi standart enerji üretiminin yapılması ve enerji kesintisi gibi durumlarda elektrikli cihazları korumasıdır.