Peşin Fiyatına 7 Taksit

Lastik

Filtreler
Özellikler
-
Fırsatlar
Fırsatlar

Her Mevsime Uygun Oto Lastikler

Oto lastik, araçların güvenli bir sürüş için ihtiyaç duyduğu oto ekipmanlarındandır. Lastik seçimi özellikle yaz ve kış ayları arasındaki geçiş sürecinde kötü koşullardan etkilenmemek adına dikkatle yapılmalıdır. Modeller yaz, dört mevsim ve kış lastiği olarak üç ana gruba ayrılır. Bu ürünlerin ömrü, aşınmalara ve yıpranmalara bağlı olarak değişmekle birlikte üretim yılından itibaren ortalama 10 yıldır. Oto lastik fiyatları marka, boyut ve özelliklerine göre değişiklik gösterir. Daha çok mevsim sonlarında yapılan oto lastik kampanyaları ile uygun fiyatlı ve yüksek performanslı ürünler satın alınabilir. Uygun oto lastik fiyatları kampanya dönemlerinde olabilir. Ürün markaları farklı çeşitleri ile ihtiyaçları karşılamayı hedefler. En iyi markalar Goodyear, Continental, Lassa, Hankook gibi markalardır. Araba lastiği veya otomobil lastiği seçeneklerini farklı özelliklerle kullanıcıların beğenisine sunar.

Lastik çeşitleri, mevsim koşullarına uygun farklı özelliklerde üretilir. Kış mevsiminde daha sağlam ve güçlü bir yol tutuşu için yumuşak ve dişli modeller tavsiye edilirken yaz mevsiminde daha az oluklu ve orta sertlikte modeller önerilir. Ürün boyutları, çap ve yanak ölçüleri de mevsim şartlarına uygun olması kadar önemli özelliklerdir. Güvenli bir sürüş deneyimi için ürünlerin araçlara uygun olması şarttır. Uzun ömürlü bir kullanım amacıyla lastik yerlerinin değişimi, basınç değerleri, kullanım şartları gibi konulara dikkat edilmelidir. Ürünlerin temizlik ve bakımı uygun aralıklarla yapılmalıdır.

Yüksek Performans İçin Oto Lastiği Modelleri

Ürün seçiminde birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Tercih edilecek ürünlerin kullanılacağı yüzey ve mevsim, boyutları, ek özellikleri ile aracın yüksek performansı ve güvenli sürüş elde edilebilir. Boyutlar araç marka ve modellerine göre değişiklik gösterir. Bundan dolayı doğru boyut seçiminden emin olunmalıdır. Olması gereken boyuttan büyük veya küçük ebatlara sahip modeller araca ve dolayısıyla bütçeye zarar verir. Araçtan alınabilecek en yüksek performans ve verim için fabrika çıkışında belirlenen jantlara uygun modellerin takılması gerekir. Dikkat edilmediği durumda araçta bazı dinamik sorunlar oluşabileceği gibi fazla yakıt tüketmesine de sebep olur. Dolayısıyla uygun boyutlarda model kullanımı hem ekonomik açıdan hem de güvenlik açısından gereklidir.

Farklı ebatlarda bulunan ürünler kışlık veya yazlık olma durumlarına göre de ayrılır. Lastik fiyatları da sahip olunan özellikler, ebatlar ve markalara göre değişir. Uzun ömürlü bir kullanım için belli aralıklarla gerekli bakımların yapılması ve kullanım şartlarına uygun bir biçimde kullanılması gerekir. Yazlık, kışlık ve dört mevsim lastik ürünlerinin arasında fiyat farklılıkları vardır. Tavsiye edilen, mevsime uygun model kullanılmasıdır.

Kamyonlar ve yüksek tonajlı araçlar için üretilen modeller boyut ve üretim malzemesi açısından farklılık gösterebilir. Fiyatları derinlik ve boyutlarına göre değişir. Traktör için uygun olan modeller daha derin dişleri sayesinde sulak alanlarda aracın saplanıp kalmasını engeller.

Oto Lastiği Özellikleri

Bu ürünler araç özelliklerine ve teker boyutuna göre çeşitlenir. 13 jant modellerden 30 inçlik modellere kadar pek çok seçenek mevcuttur. 13 jant kışlık modeller konforlu ve güvenli bir sürüş için gerekli özelliklere sahiptir. Bununla birlikte zorlu koşullara uygun malzeme ve derinliğe sahip modeller de vardır. 13 jant modeller küçük boyutlu olmaları sebebiyle diğer boyutlardaki modellere kıyasla daha düşük fiyat aralığındadır. 14 jant modeller daha çok şehir içinde kullanılan otomobiller ile MTV araçlar için tercih edilir. 15 jant modeller daha büyük boyutlara sahip ve daha çok binek araçlarda kullanılan modellerdir. Yaygın olarak tercih edilen 15 jant modeller fiyatları ve desen derinliği gibi farklı özelliklere sahiptir. 16 jant lastikler de binek araçlar için sıklıkla başvurulan modeller arasındadır. 26 jant modeller daha çok bisikletler için kullanılır.

Yazlık, kışlık veya her mevsim için olarak üretilen oto lastik modelleri sahip oldukları farklı özelliklerle birbirinden ayrılır. Kış modelleri karlı, çamurlu, buzlu zeminlerde en yüksek performansı gösterebilmeleri adına tasarlanır. Farklı diş yapısı ile bu modeller zorlu kış koşullarına dayanıklıdır. Diğer tekerleklerden farklı bir yapıyla üretilen modeller en düşük sıcaklıklarda dahi formunu koruyarak güvenli bir sürüş imkânı sunar. Yaz modelleri ıslak, kuru yol koşullarında yüksek performans sunar. Her mevsim ortalama bir performans sunan modeller de mevcuttur.

Oto Lastik Bakım ve Performansı

Bu ürünlerin yüksek performans gösterebilmeleri için gerekli bakımlarının yapılması gerekir. Belli periyotlarda düzenli bir biçimde temizlik ve bakımı yapılan, koşullara uygun olarak değiştirilen ve korunan ürünler uzun ömürlü bir kullanım sunar. Güvenli ve uzun ömürlü bir kullanım için ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta basınçtır. Bu ürünlerin basınçlarının kontrol altında olması hem güvenli bir sürüş sunar hem de yakıt tasarrufu için önem taşır. Kullanıcıların kendi araçlarına uygun basınç değerlerini bilmesi gerekir. Basınç değeri yaz ve kışın farklı aralıklarda olur. Mevsim değişikliklerinde belirlenen basınç değerine göre ayarlama yapılmalıdır. Araç için ideal basınç değeri kullanım kılavuzunda yazmakla birlikte hemen hemen her benzin istasyonunda hava basma makineleri ve basınç ölçer bulunur.

Araç özelliklerine uygun seçim de performans ve kullanım ömrünü etkiler. Oto lastik ölçüleri araç ile uyumlu olmadığı durumlarda ürünler kendinden beklenen performansı gösteremez ve hızla yıpranabilir. Rot balans ayarının yapılması da güvenli ve uzun süreli kullanımın olmazsa olmazlarındandır. Rot balans ayarının bozulması lastiklerde titreşime neden olarak aracı sağa sola çeker ve olumsuz sonuçların önünü açar. Rot balans ayarı uzman kişiler tarafından belirli aralıklarla yapılmalıdır.

Ürünlerde belli aralıklarla yapılan yer değişimi de uzun süreli kullanım için önemlidir. Ürünlerin maruz kaldıkları aşınma alanlarını etkilemesi sebebiyle yerlerini değiştirmek uzun süre yüksek performansla araç kullanım imkânı sağlar. Yüksek performans için en önemli husus ürün takibinin yapılması ve ömrü biten ürünlerin değiştirilmesidir.

Oto Lastik Modelleri Hakkında Genel Bilgiler

Ürün seçimini etkileyen faktörler arasında ürün üzerinde bulunan işaretler yer alır. Araca uygun ürün modeli seçmek ve temizlik ile bakımını doğru bir şekilde yapabilmek için bu işaretlerin anlamını bilmek gerekir. Oto lastik fiyatları da bu işaretlerin anlamlarına, ürünün sahip olduğu özelliklere göre değişiklik gösterir. Genel olarak bu ürünler kendi aralarında 5 ayrı sınıfa ayrılır.

Düz tip modeller yüksek direksiyon hakimiyeti ve düşük yakıt tüketimi vaad ederken blok tip modeller çeliş ve fren performansları sayesinde öne çıkarlar. Dişli tip modeller karlı, çamurlu ya da ıslak zeminlerde güçlü yol tutuş performansı gösterirken düz- dişli modeller yüksek direksiyon hakimiyetinin yanı sıra asfalt dışı zeminlerde kullanıma uygunlukları ile tercih edilir. Kar- çamur modelleri ise karlı ve çamurlu zeminlerde fren performansı ve çekiş gücü sayesinde yol tutuşu ile dikkat çeker.

Her bir ürün üzerinde ürünle ilgili genel bilgilerin bulunduğu bir kod vardır. Bu kod ürün taban genişliğini, yanak yükseklik miktarını, jant ölçüsünü ve taşıyabileceği yük endeksini sırasıyla bildirir. Kod sonunda bulunan harf, ürünün ait olduğu sınıfı belirtir. Y sınıfındaki bir model 300 km hızlara çıkabilirken J sınıfındaki bir model 100 km hızları görür. Ürünlerin üretim yılı da üzerlerinde bulunması gerekir. Belli bir kullanım ömrüne sahip ürünlerin üretim yılı dikkate alınmalıdır. Üretim yılı fiyatları da etkiler.

Bu ürünler hakkında genel bilgi veren AB Lastik Etiketleme Programı da 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Zorunlu hale gelen etiket; kamyon, otobüs ve binek araçlarında geçerlidir. Bilinçli bir alışveriş için oluşturulan etiket üzerinde lastik hakkında bazı bilgiler yer alır. A’dan E’ye kadar lastiğin ıslak zeminde yol tutuşu derecelendirilir. Yüksek derecedeki ürünlerin ıslak yolda kısa fren mesafesi vardır. Yuvarlanma direnci ise A’dan G’ye kadar harflerle belirtilir. A sınıfı içerisinde bulunan modeller, diğerlerine göre daha iyi yakıt tasarrufu sağlar. A ve C arası ise ürünün desibelini yani dışarıya verdiği sesi belirtir. Buzlu yolda üstün performans sergileyen ürünler için ise 3PMSF kodu bulunur. Karla kaplı ve buzlu yollar için tasarlanmış bu modellerin ılıman iklim şartlarının geçerli olduğu zamanlarda ve ıslak yollarda kullanılmaması gerekir. Aksi takdirde performans düşer ve yol tutuşu azalır.

Oto Lastik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Bu ürünün diş derinliğinin yasal sınırı 1,6 mm’dir. Bu değerin altındaki diş derinliğine sahip lastikler araç muayenesinden geçirilmez.
  • Lastiklerde oluşabilecek patlaklar eğer kritik bölgelerde değilse yamalama ve onarım mümkündür. Ancak patlak ve aşınma yanak bölgesinde ise onarım yapılmaz ve değiştirilmelidir.
  • Yaz ve kış oto lastiklerinin derinlik farkı değişimi etkiler. Yaz lastikleri 3 mm sınırında, kışlık modeller ise 3 mm’den önce değiştirilmelidir.
  • 2015 yılı itibariyle kış lastiği kullanımı zorunlu tutulmuştur. Getirilen yükümlülükle 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımı zorunludur. Kış lastiği zorunluluğuna uymayan sürücülere idari para cezası kesilir. Takma zorunluluğu ise mevsim koşullarına bağlı olarak 1 ay uzatılabilir. Örneğin doğu şehirlerinde hava soğukluğu batı şehirlerine göre daha uzun sürer. 7 derecenin altındaki havalarda kış lastiği takımına devam edilmelidir.
  • Kar zinciri bulundurma zorunluluğu yönetmelik gereğince tüm araçlar için geçerlidir. Yaz, kış, mevsim lastiklerinin hepsinin zincir bulundurması gerekir.
  • Kış lastiklerinin yuvarlanma direnci diğer çeşitlere göre daha fazladır. Bu yüzden de kışlık ürünleri yazın kullanmak yakıt tüketimini arttırır.
  • Kış lastik modelleri kuru yollarda yumuşak olur. Durma mesafesinin artması ve yol tutuşunun hassas olmaması sebebiyle yazın kullanılmaması gerekir.

Oto Lastik Değişim Zamanı

Bu ürünler, araç yükünü tamamıyla üstlendikleri için oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu ürünler zaman içinde aşınarak işlevselliğini yitirebilir. Kullanım ömrü biten ürünler yenileri ile değiştirilmelidir. Doğru ürün seçimi güvenli bir sürüş ve yüksek performans için olmazsa olmazdır. İlk olarak ürün boyutlarına ve mevsim koşullarına dikkat edilmelidir. Araç ihtiyacı dışında boyutlara sahip ürünler araç dinamiğini bozarak güvenliği düşürür. Dolayısıyla uygun boyutlarda ürün seçmek kritik önemdedir.

Ürünlerin yıpranması sebebiyle yapılan değişimler sırasında sadece çekişin olduğu taraftaki lastiklerin değişimi sıkça yapılan hatalardandır. Çekiş olan tarafta oluşacak aşınmanın daha fazla olacağı düşünülse de dört ürün de kullanım sonrası yıpranır. Uzun ömürlü bir kullanım için teker yerlerinin belli bir düzenle ve belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Bu şekilde bir uygulama ile dört teker ömrü de hemen hemen aynı zamanlarda biter.

Mevsim koşullarına göre lastik kullanımı güvenli bir sürüş için oldukça önemlidir. Yaz modelleri sıcak yaz koşullarında kullanılması gerekirken hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla kış modellerine geçiş yapılmalıdır. Zor hava koşullarında lastiğe zarar vermemek ve araç performansını düşürmemek için yaz modelleri önerilmez. Kış modellerinin de uygun koşullarda kullanılması gerekir. Her bir parça belli miktarda bir yüke direnç gösterebildiği için kullanıcılar taşımak istedikleri yükü önceden belirlemelidir.

Oto Lastik Değişimi

Mevsim dönüşümlerinde lastiklerin değişmesi gerekir. Değişimi kendiniz yapabileceğiniz gibi oto tamir atölyelerinden ya da oto lastikçilerden destek alabilirsiniz. Değişimin gerçekleşmesi için öncelikle aracı kaldırmak gerekir. Bunun için de kriko arabanın altına yerleştirilir ve aracın yerle teması kesilir. Jant kapakları söküldükten sonra bijon anahtarı ile bijonlar sökülür ve lastik çıkarılır. Değiştirilecek olan lastik, çıkanın yerine takılır ve bijonlar yine yerleştirilir. Lastiklerin ve bijonların tam yerine oturduğundan emin olduktan sonra kriko alçaltılır ve arabanın altından çıkarılır.

Oto Lastik Saklanması

Ürün değişiminde kullanılmayacak lastiklerin doğru şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Saklamadan önce temizlenmesi ve üzerindeki kirlerden arındırılmalıdır. Kuru, temiz, serin, nem ve güneş almayan, kapalı bir ortamda saklanmalıdır. Ozon ise dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli kriterdir. Elektrikli ısıtıcı, elektrikli süpürge, fırın, jeneratör, kompresör, sigorta ozon içerir. Depolanacak alanda bunların olmaması lazımdır. Uygun şartlarda depolanmayan ürünler kurulaşır ve çatlar. Lastiklerin depolanırken zeminle temas etmemesi gerekir. Eğer jantlı şekilde saklanacaksa yatay pozisyonda olmasına dikkat edilmelidir. Dik konumda olması jantların lastiğe baskı yapmasına neden olur. Jantı olmayan lastikler ise hem yatay hem dikey olarak depolanabilir. Raflara veya kancalara asmak ise yaklaşık 4 ay boyunca ürünün konumlandırılması için bir başka seçenektir. Bunun için yeri olanlar garaj veya depolarında saklayabilir veya lastik depolarını kullanabilir.

Dört Mevsim Oto Lastik ile Yıl Boyu Güvenli Sürüş

Mevsim koşullarına göre tercih edilen ürünler ile yakıt tasarrufu ve yüksek performans elde edilirken güvenli bir sürüşün tadı çıkarılır. Mevsim ve sıcaklık değerlerine göre lastik değişimini zahmetli bulan kişiler ve yaz, kış ürünlerine aynı anda sahip olamayan maddi durumu zorlananlar farklı bir alternatif arayışına girer. 4 mevsim modeller bu soruna çözüm getirir.

Dört mevsim oto lastik modelleri uygun fiyatlar ve her mevsim kullanıma uygun olmaları nedeniyle büyük avantaj sunar. Bu modeller araçlarını düzenli olarak kullanmayan kişiler için mantıklı gözükse de her gün araç kullanan ve yüksek performans beklentisinde olan kişiler için uygun olmaz. Ürünü seçmeden önce yaşanılan bölge iklimi ve beklenen performans göz önünde bulundurulmalıdır.

Yaz modelleri 7 derece üzeri hava koşullarında yüksek performans sunarken 7 derece altındaki hava koşulları için kış modelleri tavsiye edilir. Bu ürünler yaz ve kış modellerinde bulunan özellikleri bir arada bünyesinde bulundurur. Ancak performans anlamında düşüklükler yaşanabilir. Kışın çok sert hava koşullarının yaşanmadığı ve yazın çok sıcak havaların bulunmadığı bölgelerde bu modeller gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Yağışlı havalarda yaz modellerine oranla yüksek tutuş performansı sağlar. Bu modeller kışın zor şartlarda yaz modellerinin gösteremeyeceği performansı gösterebilse de yoğun kar yağışı ve mevsim şartları yaşanan bölgelerde kış modelleri kadar performans veremez.

Oto Lastik Fiyatları

Oto lastik sektöründe pek çok marka ve model bulunur. Oto lastik fiyatları marka, model, ebat gibi faktörlere göre değişiklik gösterir. Modeller kış, yaz ve dört mevsim oto lastikleri olarak üçe ayrılır. Yaz modeli üzerindeki desenler kış modeline göre daha az girinti ve çıkıntıya sahiptir. Bu da yaz modellerinin yola daha iyi, sağlam şekilde tutunmasını sağlar. Bununla birlikte yaz modelleri diğer modellere kıyasla daha az yakıt tüketimi sağlar ve üstün performansları sayesinde konforlu bir sürüş deneyimi sunar. Yaz modelleri genellikle en çok tercih edilen modeldir. Ancak can ve mal güvenliği açısından mevsime uygun oto lastik seçilmesi oldukça önemlidir.

Kış modelleri daha çok kışın ve karlı havalarda kullanılmakla birlikte hava sıcaklığının düştüğü ve soğumaya başladığı zamanlarda tercih edilmelidir. Kış modelleri üzerindeki girinti ve çıkıntılar yola tutunmayı sağlar. Böylece soğuk ve karlı, yağışlı havalarda fren mesafesi korunabilir.

Yaz ve kış modellerinin yanı sıra her mevsime uygun modeller de mevcuttur. Bu modeller otomobil sahipleri tarafından her mevsim kullanılabileceği düşünüldüğünden daha ekonomik görülür. Dört mevsim modeller yaz modelleri gibi ılıman hava koşullarında tercih edilmelidir. Bununla birlikte kışın yumuşak geçtiği bölgelerde de kullanılabilir. Her mevsime uygun olan modeller kış ve yaz aylarında %50’lik bir performans gösterir. Bu noktaya dikkat edilmelidir. Oto lastik fiyatları tek kriter olmamalıdır.

Aracınızın marka ve modeline göre Koçtaş mağazalarında ve web mağazasında aradığınız uygun oto lastik fiyatları ve çeşitlerini bulabilirsiniz. En iyi oto lastik markası arıyorsanız çeşitli oto lastik markaları tarafından sunulan ürünleri görebilir hem aracınıza hem bütçenize uygun olanı tercih edebilirsiniz. Yazlık, kışlık ve 4 mevsim lastikler arasında tercih yaparken kategorinin en popüler ürünlerini de inceleyerek alışverişinize karar verebilirsiniz.

Oto Lastik Kategorisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Lastik seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Lastik seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta aracın özelliklerine uygun olmasıdır. Birbirinden farklı onlarca araç markası ve yüzlerce model bulunur. Her markaya ve modele göre ürün özellikleri ve boyutları değişiklik gösterir. Bu göz önünde bulundurularak seçim yapılmalıdır. Bununla birlikte seçim sırasında lastiğin hangi mevsimde kullanılacağı da belirlenmelidir. Uzun ömürlü ve yüksek performanslı bir kullanım için tüm bunlara dikkat edilmelidir.

Oto lastiklerin ömrü kaç yıldır?

Oto lastiklerin belli bir ömrü vardır ve ömrü tükendiğinde yenisiyle değişim yapılması gerekir. Dikkatli kullanım sayesinde ömrü uzatılabilir. Otomobil kullanım sırasında sık ve ani frenden kaçınmak oto lastiklerin aşınmasını önleyerek ömrünü uzatır. Ortalama olarak oto lastik ömrü 10 yıldır. Bu 10 yıl sonrası üründe bozulmalar meydana gelerek eski performansı vermemeye başlar.

Lastik alırken nelere dikkat edilmeli?

Lastik alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi üretim yılıdır. Üretim yılı kullanım ömrünün ne kadar kaldığını gösterir. Mevsim değişkenlikleri muhakkak göz önüne alınmalıdır. Bir diğer nokta ürün ebatlarının araç marka ve modeline uygun olmasıdır. Alınacak ürün, araç jantına büyük veya küçük gelirse hem yakıt tüketimi ve yol tutuşunuzu hem de hızlanmanızı ve fren mesafenizi yüksek oranda etkiler.

Lastik ebatları neyi ifade eder?

Oto lastikleri birbirinden ayıran farklı özellikler vardır. Bunlardan bir tanesi de ebatlarıdır. Her marka ve model araca uygun ebatları mevcuttur. Lastik ebatları en, boy, derinlik gibi lastiğin farklı ölçülerine karşılık gelir. Oto lastik ebat seçimi yaparken aracın kullanım kılavuzuna göre hareket etmek gerekir. Bu ebatlara dikkat edilmediği takdirde ekstra yakıt tüketimi gibi problemler ortaya çıkar. Ayrıca rot balans ayarında da problemler oluşabilir.

Lastikler neden çürür ve çatlar?

Birçok neden lastiklere zarar vererek çatlamasına hatta çürümesine neden olur. Ani duruş ve fren yapmak gibi kötü sürüş alışkanlıkları, yanlış basınçla şişirmek, kaldırıma sürtmek, ultraviyole ışınları, floresan ampul ve elektrikli ısıtıcılardan yayılan ozon gazı, kimyasal maddeler lastiklere zarar verir. Doğru şekilde saklanmaması da zamanla çürümesine neden olur. Çöp poşeti gibi hava geçirmez ve büyük poşetlere de koyup saklanabilir.

Daha fazla göster
20340 Ürün Listeleniyor
Filtrele
Göster: 3'lü 5'li
Sıralama: