Sıvaüstü Spotlar
Alışveriş sepetinize eklendi
Aydınlatma bir mekanda en önemli unsurlardan biridir. Mekan algısını oluşturur. Dekorasyonun önemli hatlarını ön plana çıkartır. Aydınlatma farklı şekillerde yapılabilir. Yanlış kullanım mekanın tüm havasını bozacaktır. Spotlar son dönemde en çok tercih edilen aydınlatma araçlarından biridir. Montaj ve kullanım kolaylığı ile sıva üstü spotlar yaygın kullanım alanına sahiptir.
Spot lambaların tercih edilmesindeki en önemli faktörler enerji verimliliği ve aydınlatma kapasiteleridir. Led lambalar kullanılarak elektrik maliyetlerini düşürülebilir. İki tip spot lamba çeşidinden bahsetmek mümkündür. Gömme spotlar, alanın içine yerleştirilen aydınlatma cihazlarıdır. Sıva üstü spot lamba ise sıvanın üzerinden yani alanın dış cephesinden uygulanan lambalardır. Tavanın veya duvarın içinden geçen elektrik tesisatına doğrudan monte edilir. Aydınlatma ihtiyacı olan her alanda kullanılabilir.
Sıva üstü spotların en önemli avantajı montaj sırasında uygulanacak zeminin yeniden işlem görmesine gerek kalmamasıdır. Duvar altı elektrik tesisatına doğrudan bağlanabilir. Spot modelleri kolaylıkla değiştirilebilir. Bir spot girişinde birden fazla aydınlatma girişi olabilir. Bu girişler sayesinde aynı anda farklı bölgelere odaklanan bir ışıklandırma elde edilir. Bu özellik çok farklı alanlarda doğru ışıklandırma yapılmasına olanak sağlar. Alanın büyüklüğüne göre ihtiyaç duyulacak aydınlatma girişi sayısı da artar. İstenen odaklanma yoğunluğuna göre kullanılacak lambanın büyüklüğü de değişiklik gösterir.
Spot lambalar klasik ev dizaynından çıkmak isteyenlerin tercihleri arasında yer alır. Modern ev dekorasyonun simgesi haline gelir. Yeni inşa edilen mekanların ayrılmaz bir parçasıdır. Eski tip ev ve ofislere aydınlatma sistemlerinin yeniden montajı ile spot kalma kurulumu yapılır.
Sıva üstü spot lambalar iç mekanda tüm alanların aydınlatma ihtiyaçları için kullanılabilir. Evin tüm bölümleri için uygundur. Birbirinden şık tasarımları sayesinde yalnızca aydınlatmanın değil dekorasyonun da temel bileşenlerinden biridir. Kullanıldığı yere göre duvara ya da tavana monte edilebilir. Gömme spotlardan farklı olarak zeminde kullanılmaz.
Sıva üstü spotların yerleştirilmesi için aparatlar kullanılır. Bu aparatlar genellikle kare, dikdörtgen ya da daire şeklindedir. Tavana monte edilen modellerde aparat kısa bir boru şeklinde olabilir. Bu modellerde aydınlatma kapalı bir alana sıkıştırıldığı için loş bir ışık yayar. Diğer modellerde ise genellikle aparatın lamba bölümüne bağlantı sağlayan bir eklenti bulunur. Bağlantı çıkışı birden fazla olabilir. İkili ve üçlü bileşimler mekanın orta ve yanlarına ışık yayarak daha geniş bir alana ışık yansımasını sağlar.
Duvara monte edilen sıva üstü spotlar ise kısa bir uzantı ile duvardan ayrılır. Bu modellerin en etkin kullanıldığı yerler tablo aydınlatmalarıdır. Kitaplık ya da çalışma alanlarının üzerinde de şık bir ambiyans sağlar.
Sıva üstü spot aydınlatmasında farklı aydınlatma kaynakları kullanılabilir. Ampuller en klasik aydınlatma araçlarıdır. Enerji tasarruflu ampuller spotlarda da tercih edilen ürünlerdir. Son dönemde en çok tercih edilen ışık kaynakları ise sıva üstü spot led ürünlerdir. Ledler hem göz sağlığı hem enerji verimliliği açısından oldukça avantajlıdır.
Ray spotlar iç mekanlarda belli bir bölgeye dikkat çekmek için kullanılır. Tavan sıva üstü led aydınlatma için raylar oldukça kullanışlıdır. Spotların bir ray üzerine yerleştirilerek hareket etmesi sağlanır. 360 derecelik hareket kabiliyetine sahiptir. Böylece aydınlatma yönü ihtiyaca göre ayarlanabilir.
Ray üzerinde hareket edebilen sıva üstü spotlarda genellikle led lambalar tercih edilir. Led lamba tercihinde öne çıkan avantajlar şunlardır:
Sıva üstü ray spotlar özgün yapısı sayesinde bölgesel aydınlatma ihtiyacı olan alanlarda tercih edilir. Özellikle ticari alanlarda sıklıkla rastlanır. Vitrinlerin, sahnelerin, stantların doğru bir şekilde ışıklandırılmasında kullanılır. Kendi çevresinde dönebilen yapısı sayesinde bu alanlarda sıklıkla rastlanan ihtiyaç değişimlerine uygundur.
Son dönemde modern çizgilerle buluşan farklı tasarımlar ray modellerin evlere de girişini sağlar. Evlerde ışıklandırmanın yanında dekoratif özellikleri ön plana çıkar.
Ray model tercihinde kullanılacak alana göre güç tercihi uygun olur. Vitrin, reyon gibi aydınlatmalarda yüksek güce sahip led lambalar kullanılabilir. Evlerde ise daha düşük enerji kaynakları uygun olacaktır. Benzer şekilde kullanılacak ışık rengi de alana göre belirlenir. Ürün gösterim amacı ile kullanıldığında ürünlerin özelliklerini rahatlıkla gösterebilecek, gözü yormayacak bir renk seçilir. Evde aydınlatma için ise daha sarı tonlarına kaçan, sıcak beyaz tonları tercih edilebilir.
Panel tarzı sıva üstü spotlar genellikle iç mekan tavan aydınlatmalarında kullanılır. Sıva üstü led armatür kullanımı ışığın kontrolü açısından oldukça verimlidir. Armatür içinde elektrikli ışık kaynağı ve gerekli koruma üniteleri bulunur. Kullanım için ayrıca bir lamba takılmaz. Işığı yansıtan optik bir kapak ile hem koruma sağlanır hem de ışığın yayılımı kontrol altında tutulur.
Paneller genellikle daire ya da dörtgen şeklindedir. Mekanın dekorasyonuna göre tercihte bulunulur. Örneğin, yumuşak hatlı mobilyaların bulunduğu alanlarda daire sıva üstü spotlar uygundur. Keskin hatlara sahip mobilyaların bulunduğu mekanlarda kare ya da dikdörtgen panel kullanımı tamamlayıcı olur. Salon, oturma odası, çalışma odası, banyo başta olmak üzere evlerin hemen hemen her bölümünde kullanılabilir. Ofislerde tamamlayıcı bir kaynak olarak yan duvarlara da uygulanabilir. Apartmanların ya da ev girişlerinin ışıklandırılmasında da tercih edilir. Bu alanlarda kullanılan sıva üstü spotlar enerji maliyetini düşürmek için genellikle hareket sensörlüdür.
Led panel spot bozulduğunda gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra tüm aksam sökülür. Elektrik kaynağı olan led ışıklar kontrol edilir. Gerekiyorsa elektrik bağlantısından sökülerek yenilenir. Aparatın içi ve dışı güzelce temizlenir. Temizlik sırasında nemli bez elektrik kabloları ile doğrudan temas etmemelidir. Sıva üstü spotun kuruduğundan emin olduktan sonra yeniden kurulumu yapılabilir.
Evlerde ve ofislerde en sık kullanılan modellerden biri tek başlıklı sıva üstü spot çeşitleridir. Bu modellerin döner başlıklı ve sabit olmak üzere iki genel kategoriye ayrılabilir. Döner başlığa sahip sarkıt tarzı modellerde lamba bölümünü sıva üstü aparata bağlayacak küçük bir bağlantı çubuğu bulunur. Lamba abajur tarzı bir korumalıkla kapanır. Böylece odaklı ve bölgesel bir ışıklandırma elde edilebilir. Bağlantı noktasında bulunan eklentiler, lamba başlığının hareket edebilmesini sağlar. Duvara uygulanan modellerde sıva üstü aparat yan tarafta bulunur. Belli bir açıya kadar aşağı yukarı ve sağa sola dönüşlere izin verir. Tavan sıva üstü spot modellerinde ise aparat üsttedir. Bağlantı noktası ve lamba başlığı aşağı doğru sarkar. Sıva üstü spotun kendi etrafında tam tur atması mümkündür.
Sabit kasalı sıva üstü spotlar yuvarlak ya da dörtgen boru şeklinde tasarlanır. Uzunlukları ve genişlikleri değişebilir. Yoğun bir kaynağı belirli bir hedefe yönlendirir. Bölgesel ışıklandırma sağlarken etrafa loş bir ambiyans katar. Küçük bir alan ya da loş bir oda için ana ışık kaynağı olarak kullanılabilir. Şekil olarak alternatifler sınırlıdır. Bunun yanında geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Evin genel dekorasyonuna uygun bir renk tercihi ile çok şık alanlar oluşur. Dekoratif olarak kullanımı yaygındır.
Sıva üstü spotlar monte edilirken aparat kullanılır. Aparat ile bağlantıyı sağlayan boru tarzı malzeme üzerinde tek yerine birden fazla aydınlatma çıkışı bulunabilir. Bu çıkışların her birine lamba takılarak daha yüksek ışık kapasitesine sahip bir ışıklandırma yapılabilir. Kısacası daha yoğun ya da çok yönlü bir ışık kaynağı ihtiyaçlarında çok kollu spot modelleri kullanılır.
Çok çıkışlı sıva üstü spotlar döner başlıklı olmaları sayesinde farklı yönlerin aydınlatılmasını sağlar. Örneğin, alanın ortasında kullanılan ikili modeller odaya sağ ve soldan ışık girişi sağlayarak loş bir alan oluşturur. Üçlü modellerde ise odanın tüm yönlerden aydınlatılması sağlanır. Bu modellerin genel kullanım alanları tavanlardır. Yine de sergi, müze gibi alanlarda duvara asılı iki farklı ürünün ortasına yerleştirilerek yandan ışık sızan hoş bir ambiyans oluşturulabilir.
Çoklu sıva üstü spot modellerinde ampül ya da led ışık kaynağı kullanılabilir. Ampül kullanımı farklı ışık tonlarını daha hızlı yakalamak için tercih edilebilir. Led ışığın değiştirilmesi daha zaman alıcı olabilir. Diğer yandan led ışıklar yüksek enerji kapasitesine ve verimine sahiptir. Elektrik maliyetini azaltır. Uzun ömürlüdür. Bu avantajları sayesinde led spotlar gün geçtikçe çok farklı alanlarda ve yaygın şekilde kullanılır. Çok çıkışlı sıva üstü spotlarda da led kullanımı artar.
Sıva üstü spot adından da anlaşıldığı üzere duvar ya da tavanda kullanılan alçıpanın üzerinden asılır. Montajı gömme spot modellerine göre daha kolaydır. Montaj için gerekli malzemeler spot üstü aparatı, spot lamba, matkap ya da dübel, vidalama setleri olarak belirtilebilir. Tavana ya da duvarın üst bölümlerine yapılacak uygulamalarda mutlaka sağlam bir merdiven kullanılır.
Sıva üstü spotların montajı için şu adımlar takip edilir;
Sıva üstü spotlar zemin üzerine monte edildiği için bakımı ve temizliğinde alçıpana zarar verecek yüksek bir risk yaşanmaz. Spotun ışık vermemesinin farklı nedenleri olabilir. Eğer ampül ile kullanılan bir model ise spota giden ışığı kapatarak ampulde temassızlık olup olmadığı kontrol edilir. Temas noktalarında sorun yoksa yeni bir ampül ile değişim yapılır. Sorun çözülmediyse, aparatın sökülerek elektriğin ana bağlantı yerinin kontrolü gerekir. Bunu yapmadan önce mutlaka sigorta kapatılmalıdır. Mümkün ise bir elektrikçiden destek alınması gerekir. Led lambaların kullanıldığı modellerde ise sorunun tespiti için doğrudan cihazın sökülerek kontrolü gerekir. Benzer kontroller bu modeller için de yapılır. Herhangi bir sorun yaşamamak adına lambalar belli aralıklarla kontrol edilir. Kırık ya da elektrik kablolarında bir kopma olup olmadığı tespit edilir.
Spotların günlük temizliği toz almaktan ve silmekten ibarettir. Güvenlik için temizlik yaparken ışığın kapalı olması gerekir. Yüksek alanlarda bulunan spotlar mutlaka merdiven yardımı ile temizlenir. Silinen alan kurumadan lambaya ışık verilmez. Lambanın daha sağlıklı bir şekilde çalışması için detaylı bir temizlik de gerekebilir. Özellikle led panellerin içinde biriken toz ışığın yansıma kalitesini etkiler. Bunu engellemek için spot belli periyotlarla sökülerek toz bezi ve nemli bez ile silinir. Suyun doğrudan elektrik bağlantılarına temasından kaçınılır. Parçalar tek tek kurutulduktan sonra yeniden montaj yapılır.
Sıva üstü spot modelleri farklı görünümlere ve teknik özelliklere sahiptir. Kullanım alanına ve amacına göre en iyi performansı verecek olan spot değişiklik gösterir. Seçim yaparken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir.
İyi bir performans için tercihi ilk etkileyecek olan faktör aydınlatmanın kullanım amacıdır. Temel aydınlatma olarak kullanılacak spotların güç seviyesi ve aydınlatma kapasitesi dekoratif sıva üstü spotlara göre daha yüksek olmalıdır. Geniş ya da çok çıkışlı modeller tercih edilebilir. Bölgesel bir ışıklandırma sağlamak için kullanılacaksa döner başlıklı modeller uygundur. Örneğin, vitrin, reyon gibi ürünün ön plana çıkması beklenen alanlarda ışığın odaklanması önemlidir. Aydınlatmadan alınacak performansı etkileyen diğer bir faktör de kullanılacak alandır. Spotun duvara ya da tavana monte edilmesi model seçeneklerini de belirleyebilir. Alanın genişliği de gerekli güç miktarını ve spot büyüklüğünü belirler.
Seçimlerde en etkin kriter ise elbette kişisel zevkler ve dekoratif stillerdir. Örneğin, oda ne kadar büyük olursa olsun loş bir ambiyans için düşük wattlı lambalar kullanılabilir. Köşeli mobilyalarla dizayn edilmiş bir alanda sabit dörtgen sıva üstü spot modelleri şıklığın tamamlayıcısıdır. Daha aydınlık alanlar yaratabilmek için panel spotlar uygulanabilir. Sarı renk bir lamba daha sıcak bir ortam yaratır. Hem dekoratif şıklık hem de enerji verimliliği için led lambaların kullanımı yaygındır.
Kullanımı giderek yaygınlaşan sıva üstü spotların her bütçeye uygun modellerini bulmak mümkündür. Sıva üstü spot fiyatları ürünün üretildiği malzemeye ve modele göre farklılık gösterir. Malzemenin kalitesi ve maliyeti ne kadar artarsa sıva üstü spot fiyatı da o kadar yükselir. Örneğin, alüminyum demire göre daha az maliyetlidir. Bu sebeple alüminyum sıva üstü spot lamba fiyatları daha uygundur. Özellikle Led lambaların fiyat karşılaştırmasında lambanın ulaşabileceği maksimum güç seviyesi önemlidir. Güç seviyesi arttıkça, fiyat da yükselir. Esasında bunun bir nedeni aydınlatma kapasitesinin maliyetle ve fiyatla ilişkisidir. Benzer bir şekilde sıva üstü spot aydınlatma çıkış sayısı arttıkça fiyat da artacaktır.
Son olarak, üretici firmanın da fiyatlandırma ile ilişkisi vardır. Aydınlatma ve elektrik konusunda uzmanlaşmış markaların sıva üstü spotları işçilik ve malzeme kalitesi sebebiyle daha yüksek bulunabilir. Karşılaştırma yaparken bu markaların ürünlerinin daha uzun süreli kullanılacağına ve garantili sıva üstü spot modelleri sunduğuna dikkat etmek gerekir.
Performansı yüksek, uzun ömürlü ve dayanıklı sıva üstü aydınlatma ürünleri Koçtaş internet sitesinde, mobil uygulamasında ve mağazalarında bulunabilirsiniz. Koçtaş, piyasadaki yüzlerce farklı ürün içinde üretim ve işçilik hatalarına karşı garanti verebileceği sıva üstü spot çeşitlerini müşterisine sunar. Böylece müşterinin karşısına uzmanlarca bir ön elemeden geçirilmiş ürünler çıkar. Sıva üstü spot modelleri Koçtaş internet sitesinde aydınlatma kategorisinin altında ya da mağazanın aydınlatma bölümünde bulunabilirsiniz.
Sıva üstü spot tavana ya da duvara uygulanan bir aydınlatmadır. Uygulanan zeminde herhangi ekstra bir işlem yapılmadan montajı mümkündür. Gömme spottan farklı olarak dışarıdan uygulama yapılır. Aydınlatma bölüme dışarıda kaldığı için vitrinler dışında alçakta kullanımı tercih edilmez. İç mekan aydınlatması için uygundur. Modeline göre genel ya da bölgesel aydınlatma için kullanılabilir.
Öncelikle, sigorta kapatılarak güvenlik önlemleri alınır. Yüksek alanlar için merdiven kullanımı gereklidir. Montaj sırasında akülü vida setlerine ihtiyaç duyulabilir. Spotun takılacağı bölüme sıva üstü aparat monte edilir. Sıva üstü spot bağlantı noktaları elektrik kabloları ile birleştirilir. Spot, aparat üzerinde bulunan klips ya da mandallarla sabitlenerek çalışır hale getirilir.
Sıva üstü spot elektrikçilerden ya da yapı marketlerden alınır. Yapı marketlerin aydınlatma ve elektrik bölümleri ürün çeşitliliği açısından avantajlıdır. Piyasadaki en modern sıva üstü spot tasarımları uygun fiyatlar ve ödeme koşulları ile Koçtaş'ta bulunabilir. Tüm sıva üstü spot modelleri Koçtaş internet sitesi, mobil uygulaması üzerinden ya da Koçtaş mağazalarından incelenebilir.
Sıva üstü spot lamba fiyatları ürünün modeline, malzemesine ve güç seviyesi gibi teknik özelliklerine göre değişir. Krom ve alüminyum kullanılan sıva üstü spot diğerlerine göre daha uygundur. Birden fazla aydınlatma çıkışına sahip modeller, tekli olanlara göre daha pahalı olabilir. Maksimum güç seviyesi yükseldikçe sıva üstü spot fiyatları da artar.