Nipeller
Özellikler
Alışveriş sepetinize eklendi
Nipel iki boruyu ya da benzer nitelikte olan farklı iki parçayı birbirine tutturmada kullanılan bağlantı parçasıdır. Nipeller tesisat işlerinde kullanılır. Nipel çeşitleri dış dişli nipel, nipel redüksiyon, tek taraflı nipel, boru nipel gibi çeşitlerdir. Üretim malzemesine bağlı olarak pirinç, çelik, paslanmaz çelik ve plastik nipel çeşitleri mevcuttur. Nipel ölçüleri 1, ½, ¾ gibi çaplarda ve 5 ile 10 cm ebatlarında olmak üzere üretilir ve uzunluk ölçüleri ürün çapına göre değişir. Çap büyüdükçe ürün boyutu da doğru orantılı olarak uzar. Nipel fiyatları üretim malzemesine, ürün ölçülerine ve markasına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Nipel genel olarak boru bağlantılarını sağlamak için kullanılan bağlantı aparatıdır. Tesisat işlerinde sıklıklar kullanılan malzemelerdendir. Kullanılacağı tesisat alanı ve bağlantı borularının yapısına bağlı olarak tek taraflı ve dış dişli, iki ağız dişli ve redüksiyon dişli olarak üretilir. Bu ürünlerin çapı büyüdükçe uzunluğu da doğru orantılı olarak artar. Ortalama 5 ile 10 cm arasında olan ürünler kullanılacakları sistemdeki basınç değerine göre tercih edilmelidir. Özellikle olası tehlike durumlarıyla karşı karşıya kalabilecek boru bağlantılarında oldukça dikkatli ve titiz olunmalıdır.
Nipel tesisat, tamirat ve onarım gibi işlerde kullanılır. Daha çok paslanmaz çelik malzemeden üretilir. Tesisat işlerinin yanı sıra tüm inşaat ve bakım, onarım işlerinde bu parçalardan yararlanılır. Bu ürünler metal boruların ekleme noktası ve iki ucunda yer alan dişliler il çıkarılıp takılmaya yarayan bir ara parça olarak kullanılır. Bu ürünler büyük çaplı olmadığından her bütçeye uygundur. Farklı alanlar için farklı özelliklere sahip ürün modelleri seçilerek yapılacak işten yüksek verim sağlanır ve uzun yıllar güvenli bir şekilde kullanım imkânı sağlar. Nipel tesisat işlerinde kolaylık sağlayan parçalar arasında yer alır.
Farklı malzemelerden üretilen çeşitli nipel ürünleri mevcuttur. Bu ürünler plastik yani PPRC ve U-PVC, pirinç, çelik ve paslanmaz çelik malzemelerden üretilir. İhtiyaçlara uygun olarak farklı alanlarda kullanılır. Paslanmaz çelik materyalden üretilen ürünler siyah renkte olurken, pirinç materyalden üretilen ürünler sarı renkli olmaları ile dikkat çeker.
Siyah renkte paslanmaz çelik materyalden üretilen ürünlerin elektrolizle çinko kaplanmış haline galvaniz denir. Kullanım alanına bağlı olarak farklı ürün çeşitleri mevcuttur. Bu çeşitler; kilitli, çift kilitli dişli, tek kilitli dişli, hortum uçlu ve heksagondur. Heksagon nipel altı köşeli olarak da isimlendirilir ve bu ismi ortasındaki tutma alanının kolay çevrimi için köşeli yapısı ile göze çarpar. Farklı çaplarda olan boruları birbirine bağlamak amacıyla orantılı modeller kullanılır. Orantılı modellerde ürünün iki farklı ucu farklı çapta olduğundan farklı çaplardaki borular kolaylıkla birbirine bağlanır.
Redüksiyon ürün çeşidi de benzer şekilde farklı çaptaki malzemeleri birbirine bağlamada yardımcı olur. Malzeme cinsine, markasına ve boyutuna bağlı olarak ürün çeşitlerinin fiyatları değişiklik gösterir. Bu ürünler tesisat, tamir ve bağlantı malzemeleri içerisinde yer alır. Ürün ölçüleri 1, ½, ¾ gibi çaplarda ve 5 ile 10 cm ebatlarında olmak üzere üretilir ve uzunluk ölçüleri ürün çapına göre değişiklik gösterir. Çap büyüdükçe ürün boyutu da doğru orantılı olarak uzar. Kullanım alanlarına uygun çeşitlere ulaşmak mümkündür.
Nipel hem küçük çaplı hem de büyük çaplı hat tesisatlarında kullanılabilir. Küçük çaplı tesisatlarda pislik tutucu, vana ve çekvana gibi parçaları birbirine bağlamak için kullanılır. Büyük çaplı tesisatlarda ise vanalar, emniyet vanası ve ölçme enstrümanlarını birbirine bağlamak için kullanılır. Bu ürünler tesisat elemanlarının bağlanması konusunda kurtarıcı rol üstlenir. Paslanmaz çelik malzemeden üretilen ürünler yağ, gaz ve suda korozyon direncine ihtiyaç duyulan düşük basınçlı uygulamalar için idealdir.
Nipel bina tesisatları, doğalgaz tesisatları ile birlikte endüstriyel boru hatlarında kullanılır. Bu ürünler bina tesisatında en çok kullanılan ürünlerdir. Hem bina içi hem bina dışı kullanımı uygundur. Soğuk su ve sıcak su tesisatlarında kullanılabilir. Doğalgaz tesisatlarını istenilen alanlara ulaştırmak adına boru bağlantılarının kullanılması gerekir. Bu bağlantıyı sağlamak adına flex somun nipel tercih edilir. Esnek yapıya sahip bu ürünler ile tesisat hem uzak noktalara kolaylıkla taşınabilir hem de deprem riskine karşı oldukça dayanıklıdır. Doğalgaz tesisatlarında çelik malzemeden üretilen siyah renkli ürünler kullanılır.
Endüstriyel boru hatlarında ise rekorların bağlanmasında ve vana bağlantılarında kullanılması gerekli ürünlerdir. Kaynak makinesi kullanmadan boru montajı yapılmak istendiğinde dişli borular ve rekorlar ile kullanılır. Hatlarda mevcut olan kazanların giriş ve çıkışlarında da bu ürünlerden yararlanılır. Nipel kullanım alanları yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Tesisat işlerinin yapıldığı pek çok alanda bu ürünlerden faydalanılabilir.
Paslanmaz çelik nipel bağlantı elemanları arasında en çok kullanılan parçaların başında gelir. Paslanmaz çelik nipel pek çok farklı yerde kullanılabilir özelliğe sahip olması ile sıklıkla tercih edilir konumdadır. Bu ürünler pek çok yerde bağlantıyı kolay bir şekilde sağlar.
Bu ürünler 5 ana çeşide ayrılır; paslanmaz çelik tek taraflı, paslanmaz hex, paslanmaz çift taraflı, paslanmaz orantılı ve paslanmaz hortum uçlu nipel çeşitleri mevcuttur. Paslanmaz çelik bağlantı parçaları arasında manşon ile birlikte en çok kullanılan bağlantı parçası tek taraflı modellerdir. Paslanmaz hex modeller genellikle rekor, vana gibi bağlantı parçalarının hatta bağlanmasını sağlar. Paslanmaz çift taraflı modeller paslanmaz hex modeller ile aynı görevde ve aynı yerlerde kullanılır. Paslanmaz orantılı başka bir deyişle paslanmaz redüksiyon modeller genellikle vana çıkışları ile rekor bağlantıları gibi alanlarda kullanılır. Paslanmaz hortum uçlu modeller ise diğer modellerden farklılaşarak tank çıkışlarında kullanılır ve sıvının hortumlara iletilmesin sağlar. Dolum makinelerinde de sıvı akışı kısmında sıklıkla tercih edilir.
Koçtaş, ihtiyaçlarınıza göre tercih edebileceğiniz, farklı özellikleri ile pratik kullanım imkânı sağlayan nipel modellerini satışa sunar. Ürün özelliklerine dikkat ederek bu modeller arasından kolaylıkla seçim yapabilirsiniz. Tesisat, tamirat ve onarım işlerinde pratik bir şekilde borular arası bağlantı yapabilmek için Koçtaş mağazalarında ve internet sitesinde avantajlı fiyatlarla sunulan nipel modellerini hemen inceleyebilirsiniz.
Nipel iki adet boruyu ya da benzer bir şekilde iki adet bağlantı parçasını birbirine bağlamak için kullanılan malzemelerdir. Bu malzemelerden tesisat alanında yararlanılır. Bu ürünlerin orta kısmında anahtar ile tutulmasını sağlayan çıkıntılı bir bölüm mevcuttur. Ürün ölçüleri 1, ½, ¾ gibi çaplarda ve 5 ile 10 cm ebatlarında üretilir ve uzunluk ölçüleri ürün çapına göre değişiklik gösterir. Çap büyüdükçe ürün boyutu da uzar. Bu ürünler pirinç, plastik, paslanmaz çelik ve çelik malzemelerden üretilir.
Nipel fiyatları üretim malzemesine, ürün ölçülerine ve markasına göre değişiklik gösterir. Ürün fiyatları çok büyük parçalardan meydana gelmedikleri için genel olarak ulaşılabilir seviyededir. Kullanım alanına göre çeşitlenen kilitli, çift taraflı dişli, tek taraflı dişli, heksagon ve hortum dişli modeller mevcuttur. Fiyatları etkileyen unsurlardan bir tanesi de sahip olduğu özelliğe bağlı olarak değişen ürün çeşididir.