kontrol kalemi
ph0 - 3,5 mm.
sap
uzunluğu:
10 cm.
uç uzunluğu:
8,5 cm.
krom-vanadyum-çelik, özel tasarımlı dövme düz uçlar ve yıldız uçlar, parlak nikel kaplama, şeffaf asetat plastik gövde, 90-500v arası gerilimi test eder.
standart: din 57180-6
ürün ağırlığı:
35 gr.
kontrol kalemleri
kontrol kalemi bir tornavida gibi görünseler de aslında elektrik sistemlerindeki akımı gösteren kullanımı ve çalışması oldukça basit olan bir test aletidir. Bir kontrol kalemi elektrik sistemlerinin hangi bölümlerinde olursa olsun herhangi bir elektrik kaçağının ya da elektrik yükünün olup olmadığını gösterir.
kontrol kalemi çeşitleri
kontrol kalemleri temel kullanım olarak iki çeşittir. Bunlar temaslı kontrol kalemleri ve temassız kontrol kalemleridir. Temaslı kontrol kalemi adından da anlaşılacağı üzere işlem yapılacak yüzeyde herhangi bir elektrik akımı olup olmadığını yüzeye temas ettirilerek gösteren kontrol kalemleridir.
temaslı kontrol kalemi çalışma prensibi oldukça basittir. Bu kontrol kalemlerin sap kısmının içinde küçük bir neon ışık ve direnç vardır. Bu direnç, işlevinden dolayı “akım bölücü” olarak bilinir. Direncin diğer ucu ise kalemin ucuna bağlıdır. Böylece uygulama yapılan bölgede herhangi bir ışık yanması demek elektrik sisteminin uygulama yapılan bölgesinde elektrik akımının olduğunu gösterir.
temaslı kontrol kalemleri bugün hemen hemen her evde bulunan kontrol kalemleridir diyebiliriz. Temaslı kontrol kalemlerinin sap kısmının içinde iki önemli parça vardır. Bunlar neon ışık ve dirençtir. Temas edilen yüzeyde elektrik akımı varsa direnç bunu parçalar ve bu elektrik enerjisinin bir kısmı ışığı yakmaya yeterli olur. Direnç sayesinde kontrol kalemi kullanıcısını elektrik çarpmaz. Neon ışık sayesinde ise temas edilen yüzeyde elektrik akımının olup olmadığı anlaşılır.
temassız kontrol kalemleri ise temaslı kontrol kalemlere göre biraz daha teknolojiktir. Bu kontrol kalemleri ile elektrik akımının olup olmadığını görmek için bir iletkene temas etmesi gerekmez. Temassız kontrol kalemlerinin de çalışma sistemi oldukça basittir. Yalıtkan üzerinden ac akım sayesinde elektrostatik bir alan yardımıyla elektrik akımını algılar. Temassız kontrol kalemlerinin yine sap kısmının içinde batarya ve ışık vardır.
kontrol kalemleri nasıl kullanılır?
yüzeye temas ettirdiğiniz yada yaklaştırdığınız kontrol kaleminin ışığının yanma şekli de elektrik akımının ne denli olduğu hakkında bilgi verebilir. Sürekli yanan bir kontrol kalemi ışığı bize o bölgede sürekli bir elektrik akımı olduğunu gösterir. Neon ışık yüzeydeki bazı hareket değişikliğiyle birlikte yanıp sönüyorsa bir temassızlık olduğu anlaşılır.
örnek vermek gerekirse bir kablonun içinde bir zedelenme ve kopma gibi bir durumdan şüphe ediyorsanız kabloyu değişik şekillerde bükerek tekrar deneyebilirsiniz. Değiştirmelerde farklı sonuçlar ortaya çıkıyorsa kablo içinde temassızlık olma ihtimali olduğunu düşünebilirsiniz.
yüzeyde elektrik akımının olup olmadığını anlamak için kontrol kaleminin baş kısmındaki metal bölüme dokunmak gerekir elektrik akımı olması durumunda bile buraya dokunduğunuzda sizi elektrik çarpmaz. Çünkü sap içinde neon ışığının yakınlarına yerleştirilmiş olan direnç kaynaktan gelen akımı en az şekilde baştaki metale ulaştırır.
kontrol kalemi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
kontrol kalemi herhangi bir elektrik tamiri ya da tadilatı esnasında bir test aracı görevi görür. Yani böyle işlemin sağlıklı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için kesinlikle kullanılması gereken bir alettir. Bir prizde elektrik kaçağını tespit etme dışında herhangi bir işlem esnasında yapının elektrik sigortası kapatılır. Böylece yapının bütün elektrik giriş ve çıkışlarındaki elektrik akımı durmuş olur.
ancak bir kaçağı tespit etmek içinse sigortaların açık olması gerekir. Zira gelen elektrik akımının kaça bölgesinin tespit edilmesi gerekir. Bu tespit de kesinlikle temaslı ya da temassız kontrol kalemleriyle yapılmaktadır. Herhangi bir elektrik kaçağı olduğu şüphelenilen duy ya da priz kontrol kalemi ile kontrol edilmeden kesinlikle buralara dokunulmamalıdır. Aksi takdirde böyle bir durumda elektrik çarpması kaçınılmaz bir sonuç olur. Bu yüzden kontrol kalemler her ne kadar basit bir çalışma prensibine sahip olsalar da elektrik tadilatı ve tamiratı işlemlerinin güvenli bir şekilde sonuçlanması için oldukça önemli aletlerdir.
kontrol kalemleri ihtiyaç anından uzun bir süre boyunca amaçları doğrultusunda kullanılmamışlarsa yüksek akımlı bir bölgede denemeden önce düşük akımlı bir cihazda denenmelidir. Çünkü zaman içinde kontrol kalemi içindeki direnç etkisini kaybetmiş ya da bağlantılarından kopmuş olabilir. Böyle bir durumda kontrol kalemi kendisinden beklenen işlevleri yerine getiremez.
kontrol kalemlerinin sıradan bir tornavida gibi kullanılmaları en yaygın yanlış kullanımlardan bir tanesidir. Kontrol kalemleri ile yapılan büyük çaplı vida sıkıştırma işlemleri kontrol kaleminin dirence bağlı
uç kısmının zedelenmesine neden olabilir.
ürünün mevcut diğer
boyut seçenekleri için mağazamızda arama yapabilirsiniz.
bu i̇lan entegra entegrasyon sistemleri ile listelenmiştir