Peşin Fiyatına 7 Taksit

Açı Ölçer

Filtreler
Özellikler
-
Fırsatlar
Fırsatlar

Açı Ölçer Modelleri ve Kullanım Alanları

Ölçü aletleri, belli nitelikleri ölçmek için geliştirilen aletlerin genel adıdır. Basınç, sıcaklık, uzunluk, açı gibi nitelikler bu aletlerle ölçülür. Açı ölçmek için kullanılan bu ürünler de ölçü aletleri arasındadır. Açı ölçerler adından da anlaşıldığı gibi açı ölçmek için kullanılır. İki yüzey ya da doğru arasında oluşturulan açının ölçümünü yapar. Açı ölçer ile uzunluk da ölçülebilir. Teknik bir alet olmasına rağmen evlerde, ofislerde oldukça kullanışlıdır. İnşaat mühendisliği, mimarlık gibi proje çizimi ile uğraşan meslek dallarının ve marangozluk işlerinin vazgeçilmez aletlerden biridir. Tamir ve tadilat işlerinde de kullanılır.

Açı ölçümü özellikle inşaat projelerinde önemlidir. Herhangi bir kolonun ya da duvarın yanlış ölçülerde yapılması, hatalı bir açı ile oturtulması tüm projeye zarar verebilir. Dayanıklı yapıların üretilmesi için proje ile tam uyumluluk esastır. Restorasyon çalışmalarında da benzer amaçlarla kullanılır. Açı ölçer kullanılarak yapılan işlerde hata payı minimize edilir. Bu işlerin yanında açı ölçerler gündelik hayatta da kullanılabilir. Böylece daha kusursuz montaj ve yerleştirme sağlanabilir. Kornişlerin takılması sırasında ölçüm yapılarak perdelerin daha düzenli durması sağlanır. Duvar tabanlarında kullanılan süpürgeliklerin yerleştirilmesinde de ölçüm önemlidir. Herhangi bir kayma ısı kaybına yol açabilir. Haşerelerin yuvalanabileceği bir alan oluşturabilir. Ölçüm hatası alanlar arasında yükseklik farkına da sebep olabilir. Böyle bir durumda ise güvenlik zafiyeti yaşanabilir.

Açı Ölçer Kullanım Alanları ve Yöntemleri

Basitten karmaşığa birçok açı ölçer modeli vardır. Bu modeller çok farklı alanlarda kullanılabilir. En önemli kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

  • En basit modelleri eğitimde öğrencilere açıyı anlatmak, teknik bilgi vermek için kullanılır.
  • Marangozluk işlemlerinde kesim ve şekillendirme işlerinde ihtiyaç duyulur.
  • İnşaat işlerinde projeye uygun yapıların inşası için destek aletleri olarak tercih edilir.
  • Gündelik hayatta montaj işlerinde kolaylık sağlar. Özellikle süpürgelik, korniş gibi köşe alanlarına sahip bölümlerin köşe açı ölçümleri yapılır.
  • Hobi amaçlı kesim, şekillendirme için kullanılabilir.

Açı Ölçer Kullanımı

Açı ölçmek için kullanılan farklı aletler vardır. Bu aletlerle açı ölçümü oldukça kolaydır. Fakat uygulamada belli düzeyde uzmanlık isteyen aletlerdir. Ölçülen açının ne demek olduğunu anlamak, ne yapılması gerektiğine karar vermek gerekir. Bu anlamda aletin kullanımı değil ama iş için kullanımı bazı teknik bilgileri gerektirir.

Tek boyutlu çizimlerde açı ölçerin kullanım mantığı oldukça basittir. Açı ölçerin cetvel kısmı ölçülecek olan açının üstüne yerleştirilir. Açı ölçerin merkezi açının köşesine gelecek şekilde ayarlanır. Düz çizgi boyunca açının ölçüsü sıfırı gösterir. Bu doğrultuda yukarı doğru çıkılarak açı ölçer üzerindeki açı tespit edilir. Gündelik hayatta açı ölçer kullanımı yaygındır. Üçgen gönye modelleri genellikle marangozluk işlerinde kullanılır. Üçgen gönyenin uzun kenarı dereceleri gösterir. Pivot bölümü sabit kalacak şekilde istenilen derecede kaydırılarak derece noktası belirlenebilir. Kombine gönye modelleri de marangozlar tarafından derinlik ve 45 derecelik açı ölçümü yapabilir. Üzerinde bulunan su terazisi ile yatay ve dikey ölçüm kontrolü yapılabilir.

Yapı ve inşaat işlerinde açı ölçümünde en yaygın kullanılan aletler ise dijital açı ölçer modelleridir. Gündelik hayatta ise özellikle süpürgelik ve korniş montajında kullanılır. Ölçümler dijital olarak kolaylıkla yapıldığı gibi gönye kesme testereleri ile uyum içinde tam olarak ölçüye uygun malzemeler çıkarılır.

Açı Ölçer Kategorisindeki Ürünler

Hangi malzeme ve sektörde çalışılırsa çalışılsın açı ölçmenin temel mantığı doğru ölçüm yapmaktır. Çoğu alanda açı ölçerlerin yanında farklı aletlere de ihtiyaç duyulur. Birbirini tamamlayıcı olan bu aletler genellikle birlikte bulundurulur. Kantarlar ağırlık ölçmeye yarayan cihazlardır. Manuel ve dijital modelleri vardır. Kumpaslar malzeme ve yüzeylerin uzunluğunu, derinliğini ve kalınlığını ölçmek için kullanılır. Tork açı ölçer ise herhangi bir sistemin tork düzeyin ölçen aletlerdir.

Kantarlar

El kantarları herhangi bir eşya ya da malzemenin doğru ağırlığını bulmak için kullanılan ölçüm aletidir. Klasik modellerinde yatay ölçüm şeridi ve bir çengel bulunur. Kantar üzerinde herhangi bir ağırlık yokken şerit zemine paralel yatay şekilde sabittir. Ölçüm için kancadan tutulur. Tartılacak ürün çengelin ucuna asılır. Çengel ağırlığa göre şerit üzerinde hareket eder. Klasik modeller oldukça kısıtlı bir kullanım alanına sahiptir. Ancak hafifi ürünlerin tartımına uygundur.

İhtiyaçlar doğrultusunda farklı sektörlerde kullanılmak üzere daha pratik kantarlar geliştirilir. Dijital el kantarı bugün en yaygın kullanılan el aletleri arasındadır. Elektronik modellerde tutabilmek için bir halka, dijital bir ekran, tartım için bir sarkıt kanca bulunur. Ölçülmek istenen malzeme çengele asılır. Ağırlık dijital ekrandan takip edilir. Klasik modellere oranla daha ağır eşyalar ölçülebilir. Ortalama olarak ölçüm kapasiteleri 50 kg'dır. İhtiyaca göre ölçüm birimi gram ya da kilogram olarak ayarlanabilir.

Dijital kantarın hassasiyetini etkileyen en önemli parça çengelin üzerinde bulunan yaydır. Bu yay, ağırlığa göre esneyerek ölçümü destekler. Doğru ve sağlam bir alet için yayın sağlam bir malzemeden yapılması önemlidir. El kantarı fiyatları konusunda en belirleyici unsurlardan biridir. Dijital kantarlar pille çalışır. Açma düğmesi kullanılarak ölçüm için hazır hale getirilir. Kapatılmasa dahi belli bir süre sonra kendiliğinde otomatik olarak kapanır. Enerji tasarrufu sağlar.

Kumpaslar

Bu ürün inşaat, yapı ve marangozluk işlerinde sıkça kullanılan bir diğer alettir. Bir yerin ya da malzemenin iç çapının, dış çapının ve derinliğinin ölçülmesini sağlar. Son derece hassas bir alettir. Kumpas ile milimetrik ölçümler yapılabilir. Kombine açı ölçer modelleri ile benzer bir amaçla kullanılır. Bu ürünlerin farklı modelleri vardır. Metrik sistem kumpasları, derinlik kumpasları, delik kumpasları bu modellerin bazılarıdır. Kumpas fiyatları modele göre değişiklik gösterir.

Klasik modeller çene denen iki bölümden oluşur. Bu bölümlerden biri sabit biri ise hareketlidir. Sürgü mekanizmasıyla çalışır. Verniyer olarak bilinen hareketli kısım hareketli bölümdür. Verniyer hareket ettirilerek ölçüm yapılacak alanda sabitleme çubuğu ile sabitlenir. Dijital kumpas modellerinde ise bir ekran bulunur. Uzunluk sürgü ile ölçülürken, dijital ekran kalınlığını gösterir. Elektronik kumpas ortalama olarak 200 mm'ye kadar kalınlık ölçümü yapar.

Bu ürünler özellikle inşaat işlerinde kullanılır. Kolonların kalınlığının ve derinliğinin proje ile uyumlu olmasını sağlar. Montaj işlemlerinde de kesilen malzemenin ilgili alana uygunluk teyidini yapar. Civataların anahtar ağızları, diş üstü çapları kumpas yardımıyla ölçülebilir. Tesisat yapımı bakım ve onarımında boruların ölçümü yapılır. Daralma ya da genişleme tespit edilerek gerekli önlemler alınır. Bu ürünler sıcaklığa karşı hassastır. Doğru bir ölçüm için genleşme hesaba katılmalıdır. Mümkün olduğunca nemli, aşırı sıcak ve soğuk alanlarda saklanmamalıdır. Ezilme ve çarpmalara karşı korunmalıdır.

Açı Ölçer Modelleri

Açı ölçümü farklı aletlerle yapılabilir. En bilindik basit alet pergeldir. Pergelle küçük yaştan beri kullanılan basit aletler olmasına rağmen yüksek işlevli aletlerdir. Dezavantajı küçük bir daire çemberinde hareket edebilirler. Çizim işlerinde yararlı olsalar da pratik uygulamada daha profesyonel aletlerle desteklenirler.

Teknik işlerde en çok kullanılan aletlerden biri açı ölçerlerdir Standard basit modeller uzunluğu ölçerken kesişen iki yüzeyin oluşturduğu 90 derecelik açının ölçülmesi için kullanılır. Açı ölçerlerin çok farklı modelleri vardır. Sabit açılı gönye, kıl gönye, ayarlanabilir açılı gönyeler bu modellerden bazılarıdır. İnşaat ve yapı sektöründe de hareket kabiliyeti yüksek, daha geniş bir açı skalasını ölçebilen modeller gerekir. Özellikle bu sektörlerde kullanılan açı ölçer gönye modelleri ayarlanabilen, 45 ve 90 derece dışındaki ölçümleri de yapabilen modellerdir. Örneğin üçgen ve kombine açı ölçer modelleri ayarlanabilen açı uygulamaları ile son derece kullanışlıdır.

Farklı açıları ölçmek için en uygun aletler arasında dijital açı ölçerler gelir. Açı ölçerlerin dijitalleştirilmesi ölçümün daha hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlar. Hafıza özellikleri sayesinde ölçümde hatayı minimize eder. Ayrıca, kesim testerelerinde parçaların doğru açıyla kesimi için hesaplama yapar. Köşe alanlarda yapılacak olan süpürgelik gibi eklentilerin ölçümünde kullanılır. Kullanmadan önce kullanım kılavuzu okuyarak kullanım için gerekli ve yeterli bilgi sağlanabilir.

Açı Ölçer Fiyatları

Açı ölçer fiyatları ölçüm cihazının modeline göre farklılık gösterir. Klasik ve basit aletler piyasada daha uygun fiyatlarda bulunabilir. Bireysel kullanım için yeterli olmakla beraber profesyonel işlerde daha kompleks aletlere ihtiyaç duyulacaktır. Ölçüm aletinin özellikleri arttıkça açı ölçer fiyatları da yükselecektir. Bu noktada fiyat karşılaştırmasının performans değerlendirmesi ile birlikte yapılması gerekir.

Açı ölçe gönyelerin fiyatları konusunda belirleyici olan üretim ürünün üretim malzemesi, dayanıklılığı ve büyüklüğüdür. Ürünün büyüklüğü arttıkça tek seferde yapılabilecek ölçüm genişliği artacaktır. Öte yandan alet çantasında taşımak için küçük modeller daha uygundur. Genellikle sabit bir çalışma alanında, atölye gibi alanlarda büyük boyutlu açı ölçerler tercih edilebilir. İnşaat işlerinde kullanılanlar da görece daha büyük ürünlerdir. Daha mobil kullanım için küçük modeller bulundurulur.

Dijital açı ölçer ise profesyonel işlerde en çok kullanılan ölçüm cihazıdır. En hassas ölçümleri kolaylıkla yapar. En küçük ve dar alanlara bile ulaşabilir. Dijital açı ölçer fiyatları üretimde kullanılan malzemelerin kalitesine, ölçüm kapasitesine ve hassasiyetine göre değişir. Ölçü aletleri konusunda dünya çapında bilinen bir çok marka en güvenilir malzemelerle kaliteli ürünleri kullanıcıya ulaştırır.

Açı ölçerler ve yardımcı ürünleri Koçtaş internet sitesi ve Koçtaş mağazalarında bulunabilir. Bireysel ve profesyonel kullanım için farklı modelleri mevcuttur. Garantili ürünlere Koçtaş güvencesiyle ulaşılabilir.

Açı Ölçer Kategorisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Açı ölçer alırken nelere dikkat edilmelidir?

Açı ölçer alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta hassasiyet ölçümüdür. Bunun için uzman kuruluşlar tarafından testler yapılır. Ürün kutusunda ya da içeriğinde bu konuda bilgi bulunabilir. Koçtaş hassasiyet ölçümünden geçen cihazları müşterilerine sunar. Tercihleri etkileyecek bir diğer nokta da kullanım alanıdır. Bireysel kullanımlar için basit ürünler tercih edilirken, profesyonel kullanımda daha hassas modeller düşünülmelidir.

Açı ölçer nasıl kullanılır ?

Açı ölçer kullanımı hangi modelin tercih edildiğine göre farklılık gösterir. Genel olarak alet ya da cihaz, ölçüm yapılmak istenen zemine yerleştirilir. Basit gönyelerde alet merkezi açının başına yerleştirilir. Açı ölçer cetvel bölümü üzerinde gösterilen derece istenilen veriyi sağlar. Dijital cihazlarda ise cihazın iki kolu ölçüm yapılacak yüzeylere değecek şekilde açılır. Dijital ekranda yazılı olan rakam istenilen dereceyi gösterir.

El kantarı nasıl kullanılır?

El kantarı ağırlık ölçümü için kullanılan bir alettir. Ucunda tartılacak olan eşya ya da malzemeyi taşıyacak bir çengel bulunur. Klasik modellerde malzemenin ağırlığına göre çengel ağırlık cetveli üzerinde hareket eder. Dikey modellerde ise yay aşağı doğru inerek ağırlığı gösterir. Dijital el kantarları ölçümü dijital ekrana yansıtır. Kilogram ya da gram cinsinden ölçüm mümkündür. Çengel üzerinde bulunan yay cihazın hassasiyetini belirler.

En Çok Satan Açı Ölçer Hangileri?

Koçtaş Açı Ölçer kategorisinden en çok satan 5 ürün;

  1. Promo Pergel 150mm-195mm
Daha fazla göster
13 Ürün Listeleniyor
Filtrele
Göster: 3'lü 5'li
Sıralama: