Parke
Özellikler
Fırsatlar
Fırsatlar
Alışveriş sepetinize eklendi
Parke, daha çok iç mekanların zeminleri için kullanılan bir döşeme çeşididir. Belli oranlarda ve şekillerde ahşabın kullanıldığı ya da ahşap görünümünün elde edildiği özel yöntemlerle üretilir. Parkenin modeline ve uygulanan zeminin tipine göre farklı şekillerde döşenebilir. Evlerde her alanda kullanılabildiği gibi, işyerlerinin, alışveriş merkezlerinin, eğitim ve sağlık kurumlarının vazgeçilmez malzemeleri arasındadır.
Parkenin evlere giriş öyküsü çok uzun zaman önce başlar. Osmanlı Devleti döneminde de iç mekanlarda parkeye sıklıkla rastlanır. Temel olarak beton evlerde soğuğu önlemek, zeminin daha geç deforme olmasını sağlamak ve güzel bir görüntü elde etmek için kullanılır. O dönemlerde parke doğal ağaçlardan elde edilir. Çevresel etkileri ve maliyeti sebebiyle, zamanla alternatif olabilecek yeni yöntemler geliştirilir. Laminat parke bu tür bir gereksinimin sonucunda üretilir. Laminat malzeme ilk olarak İsveç’te üretilir. 1980’li yılların ortalarında Avrupa’da satışı başlar. Çevre dostu ve ekonomik bir alternatif olarak ortaya çıkan bu ürün, çok kısa sürede yaygınlaşır.
Ev, ofis gibi kişisel kullanım alanlarının önemli bir bölümünde parke döşeme tercih edilir. Diğer döşeme çeşitleri ile karşılaştırıldığında parkenin kullanım avantajları, bu tercihin esas sebepleri arasındadır. Parke kullanımının avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Su alma ve nemlenme olasılığı yüksek olan banyo, tuvalet gibi alanlarda parke kullanımının riskli olduğu düşünülebilir. Bu gibi alanlarda fayans döşemesi ile daha çok karşılaşırız. Son dönemde ise suya dayanıklı parke modelleri, bu algıyı yıkarak parkeyi mutfak ve banyolara da sokmayı başarmıştır. Parkenin kullanım yaygınlığı arttıkça, taleplere yanıt verebilmek adına farklı modelleri üretilir. Bugün piyasada çok farklı kalitede ve modelde parke bulmak mümkündür.
Parkelerin, üretimde kullanılan hammadde ve üretim yöntemlerine göre üç temel çeşidinden söz edilebilir.
Masif parke, katkı maddesi eklenmeden tamamen ağaçtan üretilen doğal bir malzemedir. Bakımı zor ve işçiliği yüksek olması nedenliyle dayanıklılığı önemlidir. Bu nedenle, dayanıklılığı yüksek olan ağaçların tomruklarından üretilir. Ham maddeleri en çok Afrika ve Uzak Doğu’dan ihraç edilirken yerli üretimi de mevcuttur. Masif parke üretiminde en çok tercih edilen ağaç türleri kayın, ceviz, bambu ve akçaağaçtır.
Masif parkenin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
Masif döşemenin en önemli dezavantajlarından biri uygulanacak zemin ve alana karşı çok hassas oluşudur. Zemin dümdüz olmalıdır. Kullanılacak alanda nem değişimi olmamalıdır. Malzeme tek bir parça şeklinde uygulandığı için bölgesel deformasyonlarda tamiri zordur. Ayrıca, uzun süreli kullanım için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Bakım için en çok 5 yılda bir sistre denilen yenileme işlemi yapılmalıdır. Bu işlem yaklaşık 8 kez yapılabileceği düşünülürse, iyi bakılan bir masif döşemenin ömrü 40 yıla kadar çıkabilir.
Lamine parke de masif gibi doğal ahşaptan üretilir. Masiften farkı ise iki ya da üç katmandan oluşmasıdır. Üretiminde ahşap katmanlar üst üste bindirilir. Bu katmanlar için farklı ağaçlar kullanılabilir. Katmanlarda kullanılan malzemelerin kalitesi üst katmanlara doğru artar. Başka bir deyişle, malzeme masifteki gibi homojen değildir. Üzerine farklı ağaçlardan kaplamalar yapılarak farklı desenler yakalanabilir.
Lamine parke, masif döşeme ile karşılaştırıldığında, uygulaması kolaydır. Cilalama ihtiyacı daha azdır. Doğal ağaçtan yapıldığı için dayanıklı olmakla birlikte masife göre daha hızlı deforme olabilir. Özellikle güneşe karşı hassastır. Bakımı masif ürünlerdeki gibi sistre yöntemi kullanılarak yapılır.
Laminat parke, 1970’lerin sonunda İsveç’te geliştirilen ve pazara yönelik üretimi 1980’li yıllarda başlayan bir malzemedir. Doğal ahşap ürünlere bir alternatif olarak geliştirilmesinde çevresel faktörler ve maliyet rol almıştır. Laminat parkede ağaç tomrukları yerine talaş kullanılır. Talaş preslenerek üzerine reçine emdirilen kağıt uygulanır. Katmanlara arasında ağaç yerine kaplama MDF ya da HDF denilen lif tabakalar kullanılır. Levhalar oluşturulması için ahşap liflere yüksek ısı ve basınç uygulanır. Mum ya da reçine tutkal ile tabakalar birbirine bağlanır.
Laminat parke doğal hammaddeler yerine işlenmiş malzemelerden üretilir. Malzemenin pratikte sağladığı önemli avantajlar, işlenmiş bir malzeme olmasının önüne geçerek konut ve işyerlerinde en çok kullanılan döşeme çeşitlerinden biri haline dönüşmesini sağlar.
Laminat parkenin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Laminatın işlenmiş bir ürün olması sayesinde farklı ihtiyaçlara cevap verecek modeller geliştirilebilir. Örneğin, işleme sırasında anti-alerjen maddelerin kullanılması ile anti-alerjik modelleri oluşturulabilir.
Parke seçimi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken kriterler maliyet, parke çeşidi, parke renkleri ve parke modelleridir. Parke fiyatları metrekare fiyat üzerinden belirlenir. Toplam maliyetin hesaplanmasında uygulanacak alanın genişliği ve m2 parke fiyatları belirleyicidir. Ödenecek toplam bedel hesaplanırken parke metrekare fiyatları alanın büyüklüğü ile çarpılır. Böylece, parkenin yaklaşık maliyeti elde edilmiş olur. Küçük alanlarda m2 birim fiyatları arasındaki fark önemli gözükmeyebilir. Geniş alanlara ise uygulanacak olan parke döşemesi için ekonomik alternatifler değerlendirilebilir.
Parke çeşitleri, üretimde kullanılan malzemeler doğrultusunda sınıflandırılır. En yaygın kullanılan parke çeşitleri masif, lamine ve laminattır. Doğru malzemeyi bulmak için, uygulanacak alanın aşağıdaki özelliklere dikkat etmek gerekir.
Öncelikle banyo, mutfak gibi nem oranı yüksek, su alabilen alanlarda suya dayanıklı parke kullanılmalıdır. Uzun süre geçirilen yatak odası, oturma odası gibi alanlarda ise nefes alabilen, doğal malzemeler seçilebilir. Ev dışında kreş, anaokulu gibi çocukların yerle temaslarının yüksek olduğu yerlerde de ahşap döşeme kullanımı uygundur. Salon, ofis gibi kişisel yaşamınızın dışa açıldığı alanlarda ise daha fazla alternatife sahip lamine ya da laminant döşeme tercih edilebilir.
Isı ve nem değişkenliği yüksek olan ortamlarda, ahşap malzemelerin yıpranma ve bozulma riski yüksektir. Sık bakım ihtiyacı sebebiyle yorucu olabilir. Bu tür ortamlarda laminat döşeme daha kullanışlıdır. Çok köşeli alanlarda masif uygulama zordur. Parke fiyatları görece yüksek olduğu için toplam maliyet artabilir. Bu alanlarda lamine ve laminat alternatifleri değerlendirilebilir. Son olarak, mekanda kullanılan diğer mobilyalar, kapılar, duvar boyaları da parke çeşidinin seçimini etkileyecektir.
Parke renkleri dekorasyonda en ön plana çıkan unsurlardan biridir. Seçtiğiniz renk, iç hacmin büyüklük algısından mobilyaların öne çıkartılmasına kadar birçok şeyi etkiler. Parke rengi seçerken alanın büyüklüğü ve yaratılmak istenen atmosfer göz önünde bulundurulur. Geniş alanlarda boşluk hissini yenebilmek için koyu tonlar tercih edilirken, küçük alanlarda daha ferah bir atmosfer yakalamak için açık tonlar seçilmelidir. Renk paletlerini düşündüğümüzde ise kahverengi tonları alana geleneksel bir hava taşırken, krem ve bej tonları sakinlik hissi verir. Bu nedenle, hizmet amaçlı alanlarda kahverengi tonlarına daha çok rastlanırken, konut tipi yerlerde ise krem tonları yaygındır. İş yerleri ve ofislerde ise ilgi çekici ve havalı bir görünüme sahip olan gri tonları kullanılabilir.
Parke modelleri de dekorasyonun küçük ama en önemli ayrıntıları arasındadır. Modeller genel olarak üretimde kullanılan ağaçların adı ile adlandırılır. Masif ürünlerde yapraklı ve dayanıklı ağaçlar, laminat ürünlerde ise meşe ve çam en çok kullanılan malzemeler arasındadır. Bunun yanında balıksırtı parke gibi döşeme şekline göre isimlendirilen modeller de vardır. Balıksırtı V şeklinde uygulanan döşeme iken döşeme ustalarınca talep doğrultusunda farklı desenlerde de uygulama çalışılabilir. Teknik kriterler açısından parkenin seçimini etkileyen bir diğer nokta ise kalınlıktır. Lamine ve laminat parke çeşitlerinin kalınlıkları 6mm ile 14 mm arasında değişir. Ev tipi uygulamalarda ideal parke kalınlığı 8-10 mm'dir. Masif döşemeler ise katmanlı olmaması ve dayanıklılığı arttırması amacıyla 16-20 mm kalınlığa sahip olmalıdır.
Parke döşemesi için uygulanacak adımlar neredeyse tüm çeşitler için benzerdir. Öte yandan, seçilen parkenin özgün özelliğine göre farklılıklar da bulunabilir. Örneğin, masif parkenin uygulaması diğer parke çeşitlerine göre daha zordur. Öncelikle zeminin oldukça düz olması gerekir. Herhangi bir nedenle su alma, nem yapma riski olmamalıdır. Lamine ise katmanlı bir yapıya sahip olduğu için, en alt katman zemine göre seçilebilir. Laminat uygulaması ise benzer bir şekilde tüm zeminler için daha kolay bir şekilde sonuçlandırılabilir.
Parke döşemeye başlamadan önce, uygulama yapılacak alanın ölçümü yapılır. Bu alana uygun bir şekilde alt malzeme ve döşeme hazırlanır. Parke altı malzeme, parkenin zemini tutması ve kaymayı engellemesi için kullanılır. Bu malzeme aynı zamanda ısı ve ses kaybını da azaltır. İzolasyon malzemesi olarak şilte, kapron, strafor ya da panett kullanılabilir. İzolasyon malzemesinin ardından parke alana döşenir. Uygulamada, parke parçaları arasında boşluk kalmamasına, döşemenin hava almamasına özen gösterilir. Boşluk kalması durumunda boşluğa uygun parçalar ile alan doldurulmalıdır.
Parke döşemesinin ardından, duvar ile parkenin bittiği doğrusal çizgi boyunca geçiş profiller ve süpürgelikler monte edilir. Süpürgelikler zeminin genleşmeye karşı esnekliği, temizliği ve güvenliği açısından önemlidir. Süpürgelik parke ile aynı renk seçilebileceği gibi zıtların uyumu düşüncesi ile farklı bir görünüm elde edilebilir.
Parke, temizliği oldukça kolay bir döşeme türüdür. Çok yoğun olmadığı sürece kir ve leke tutmaz. Günlük temizlik için temiz bir nemli bez yeterlidir. Temizlikte dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri yüzeyin su ile temas süresidir. Çok ıslak bir bez kullanılırsa ya da zemin ıslak bırakılırsa döşeme kabarma yapılabilir. Bu durumu önlemek için kullanılan bezin iyi bir şekilde sıkılması gerekir. Döşemenin kenarlarında bulunan tozlar ise süpürgelik denilen kenar bölümleri sayesinde aralarda birikmeden süpürge ile temizlenebilir.
Ahşap ürünlerde ekstra kimyasal temizleyicilerin kullanımı, zemine zarar verebilir. Ahşap zeminlerde gerekiyorsa ahşap için özel olarak kullanılan temizlik malzemeleri tercih edilmelidir. Derinlemesine temizlik ise zımpara ve cila işlemleri ile gerçekleştirilebilir. Laminat zeminler ise farklı alanlarda kullanılabilen her türlü temizlik malzemesine karşı dayanıklıdır.
Parke modeli seçiminde alanın farklı özelliklerini bir arada değerlendirmek gerekir. Avantajları ve dezavantajları değerlendirildiğinde, bugün en yaygın kullanılan parke çeşidinin laminat parke olduğu söylenebilir. Laminat parke, farklı malzemelerin bir araya gelerek işlenmesiyle oluşturulan bir malzeme olduğu için ürünün standardizasyonu gerekir. Üretimde standart bir kalite yakalayabilmek için ürünler sınıflandırılır.
Mevcut ürünler içinde altı çeşit parke sınıfından söz edilebilir. Bunlar 21, 22, 23, 31, 32 ve 33 olarak adlandırılır. Parke sınıflarının dayanıklılığı ve kalitesi küçükten büyüğe doğru artar. 21. ve 22. sınıf parkeler daha az insan tarafından kullanılan alanlar için uygundur. 32. ve 33. sınıf parkeler ise daha fazla yoğunluğa sahip alanlarda kullanılabilir. Konutlarda en çok tercih edilen sınıflar yoğun kullanıma uygun olan 31 ve 32’dir.
Koçtaş, ihtiyacınıza ve zevkiniz göre tercih edebileceğiniz, farklı malzemelerden üretilen, çeşitli kalınlıkta ve sınıfta parke modellerine sahiptir. Eviniz ya da iş yeriniz için Koçtaş’ta bulunan farklı üründen birini kolaylıkla seçebilirsiniz. Koçtaş internet sitesinde ürünlerin malzeme, kalınlık, sınıf, sertifika gibi tüm özelliklerini inceleyebilirsiniz. Koçtaş mağazalarında da deneyimli satış görevlilerinden destek alarak ihtiyaç duyduğunuz ürüne kısa bir süre içinde ulaşabilirsiniz.
Laminat parke döşemeden önce uygulama zeminin kuru, temiz ve düz olduğundan emin olunmalıdır. Zemine ilk uygulanacak katman, parke altı izolasyon malzemeleridir. Bu malzemeler, parkenin kaymasını önlediği gibi ısı ve ses izolasyonu da sağlar. Genellikle şilte ve stafor kullanılır. Şilte tercihinde optimum kalınlık 2 mm’dir. Laminat parkeler, puzzle düzeneği şeklinde yerleştirilir. Parçalar, iç bölümlerine yapıştırıcı sürülerek vurma kaması ile birbirine geçilir. Döşemede duvar diplerinde genleşme için yaklaşık 15 mm’lik boşluk bırakılmalıdır. Bu boşluğa süpürgelikler monte edilir. Süpürgeliklerin duvara sabitlenmesi çivi ya da yapıştırıcı yoluyla yapılır.
Laminat parkeler paketler halinde satılır. Ortalama olarak her pakette 8 adet parke bulunur. Parke fiyatları ise m2 üzerinden sunulur. Piyasada bulunan paketlerin kapladığı alan 1,50- 2,50 m2 arasında değişiklik gösterir. Koçtaş internet sitesinde, ürünlerin paketlerinin kaç m2’lik bir alanı kaplayacağı belirtilir. Örneğin, Stepclick Elegance Meşe Laminant Parke’nin 1 paketi 2,37 m2 alan kaplarken, Clsn Monument Oak Parke’nin 1 paketi 2 m2’lik alana sahiptir. Koçtaş parke paketlerinin ortalama olarak kapladığı alan 2,22 m2’dir. Bu durumda, 10 m2'lik bir alanın döşemesi için 5 paket parke almak gerekir.
Parke rengi seçerken en çok dikkat edilmesi gereken kriter uygulanacak alanın genişliğidir. Genişlik hem zemin genişliği hem de tavan yüksekliği olarak düşünülmelidir. Geniş alanlarda mobilyanın alanda kaybolmaması için koyu renk parke seçilir. Koyu tonlar alanın olduğundan küçük algılanmasını sağlar. Böylece, alana girildiğinde mobilyalar alana göre küçük kalmaz, boşluk hissi yaratmaz. Açık tonlar ise küçük ve dar alanları olduğundan geniş ve ferah gösterir. Spesifik olarak renkleri düşündüğümüzde, seçim hem dekorasyon anlamında tamamlayıcı unsurlara hem de mekanda yaratılmak istenen atmosfere bağlıdır. Kahverengi daha geleneksel bir atmosfer yaratırken, krem tonları daha modern bir çizgiyi temsil eder. Seçimde bazı pratik kriterler de göz önünde bulundurulmalıdır. Beyaz parke kullanılan alana ferahlık sağlarken, temizliği sebebi ile daha az kullanılan alanlara uygundur.
Parke alırken öncelikle uygulanacak alanın fonksiyonel özelliği göz önünde bulundurulur. Mutfakta ya da salonda kullanılması hem renk açısından hem de model açısından değişik tercihler gerektirir. Örneğin, banyoda parke kullanılacaksa suya dayanıklı bir model tercih edilmelidir. Çocuk odalarında anti-alerjik modeller değerlendirilebilir. Kullanılacak alanın genişliğine göre renk tercihi yapılmalıdır. Geniş yerlerde koyu tonlar, dar yerlerde açık tonlar alanın kullanışlı hale getirir. Tüm fiziksel özelliklerin yanında parke alımını kurumsal firmalardan yapmanız önemlidir. Zemin döşemesi ile ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda parkenin devam serisinin elde edilmesi ve bakımı için kurumsal firmalarla çalışmak gerekir. Aksi halde ekstra bir maliyet ya da istenmeyen görüntüler ortaya çıkabilir. Yıllardır sektörde faaliyet gösteren Koçtaş, sunduğu hizmet kalitesi ile sadık bir müşteri kitlesine sahiptir. Koçtaş, hem ürünleri ile hem de satış öncesi ve sonrası hizmetleri ile her konuda uzman destek sunar.