- Aydınlatma ve Elektrik
-
Elektrik Malzemeleri
- Elektrik Malzemeleri
- Pil ve Şarj Cihazları
- Uzatma Kablosu ve Grup Priz
- Kapı Zilleri
- Zaman Saatleri
- Şalt Malzemeleri
- Priz ve Anahtarlar
- Elektronik Devre Elemanı
- Fiş
- Kablo Pabucu
- Kablo Yüksüğü
- Elektronik Tamir Seti
- Kablo Düzenleyiciler
- Adaptör
- Duy
- Buat Kutusu ve Kapağı
- Aydınlatma Halatları ve Zincirleri
- Şalt Malzemeleri
- Sigorta Kutusu
Sigorta Kutusu
Ev ve İşyerlerinin Önemli Bir Parçası: Sigorta Kutuları
Sigorta kutusu genel olarak elektriği evinizde ya da işyerlerinizde dağıtmak için sigortalar ve devre kesiciler içeren bir elektrik paneli olarak özetlenebilir. Seçenekler arasında ihtiyaçlarınız doğrultusunda satın alabileceğiniz birbirinden farklı alternatif bulunur. Ürünler, sistem sıcaklığı artışlarını ve aşırı akım akışlarına karşı temel bir koruma sağlamasıyla öne çıkar. Sigorta, elektrik sistemlerini potansiyel olarak tehlikeli olan güç dalgalanmalarına ve aşırı ısınma problemlerine karşı koruma altına alan önemli bir cihazdır. Problem tespiti yapıldığında sigorta atar ve yaşanabilecek kazaları minimuma indirir. Ürünler, kablolarınızı kısa devreden korunmak için özel olarak tasarlanır. Böylece elektrik kesintileri yaşandığı durumlarda elektronik aletlerinizin hasar görme olasılığını azaltır.
Sigorta kutusu, gelen voltajın çeşitli devrelere ayrıldığı elektrik sisteminin merkezi görevi gören metal bir kutudur. Şalter panosu ya da ya da bağlantı kutusu olarak da bilinen ürünler, yaşam alanlarında bulunan bütün elektrik sistemlerine güç sağlar. Güvenlik ve dağıtım için önemli bir parça olan sigorta kutusu, verimli bir şekilde çalışabilmesi için içerisinde eriyebilen bir parça içerir. Sigorta elemanı kaldırabileceğinden daha fazla güç aldığında ısınır ve erir. Devre kesilerek daha güvenli bir ortam elde edilmesini sağlar. Erime durumu yaşandığında ürünlerin yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Elektrik gücünüze ya da ihtiyaçlarınıza bağlı olarak sigorta ve kutu fiyatları arasından istediğiniz özelliklere sahip olanı kolaylıkla bulabilir, güvenilir bir sistem kurmaya başlayabilirsiniz.
Sunduğu Avantajlarla Sigorta Kutuları
Elektrik sigortası ve kutularını kullanmanın birçok farklı avantajı vardır. Ürünlerin sunduğu genel faydalar şu şekilde özetlenebilir:
- Ürünler, herhangi bir ekstra bakıma ihtiyaç duymamasıyla öne çıkar. Yanma durumlarında değiştirilmelerinin haricinde herhangi bir ek işleme gereksinim duymayan ürünler, herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilir.
- Elektrik sigortası çeşitleri oldukça basit bir çalışma prensibine sahip olduğu için kullanıcılarına karmaşıklık sunmaz. Kutu doğru yere yerleştirildikten sonra bütün işlemi kendi başına gerçekleştirir.
- Ürünler, gürültü, gaz, duman ya da alev üretmeden kısa devre akımını kesme özelliği sayesinde her yerde güvenle kullanılabilir. Ayrıca akımlara karşı elektrik sistemlerinizi koruma altına almanız için kullanılması önerilir.
- Aşırı elektrik yüklenmeleri yaşandığı durumlarda evde bulunan elektronik cihazların zarar görmesini engeller. Böylece elektrik kaynaklı yaşanabilecek problemleri minimuma indirerek evinizdeki cihazların yıpranma paylarını azaltır. Azaltırmış arıza hasarı, potansiyel maliyetlerin de düşmesini sağlar.
- Bununla beraber ürünlerden bazıları kesintileri yalnızca etkilenen ekipmanlarla sınırlayarak arızanın büyümesinin önüne geçer. Çoğunlukla üretim yerlerinde kullanılan ürünler, kesinti zamanlarında üretimin sürdürülmesine yardımcı olur. Böylece potansiyel zararların azaltılmasına imkan tanır.
- Kısa devre sonrası ürünler pratik bir şekilde değiştirilebilmesiyle de kullanıcılarına avantajlar sunar. Böylece ürünler herkes tarafından kullanılabilir hale gelir.
Şalter kutusu çeşitlerini inceleyerek elektrik sistemlerinizin daha güçlü hale gelmesini sağlayabilir, sigorta kutusu fiyatları arasından ihtiyaçlarınıza yanıt verecek modele anında erişebilirsiniz.
Pratikliğiyle Öne Çıkan Sigorta Kutusu Değişimi
Sigorta kutunuzu nasıl değiştirmeniz gerektiği hakkında bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz:
- Ürünleri değiştirmeden önce ilk olarak kesintinin nerede meydana geldiğini bulmanız gerekir. Aksi halde yeni cihazda da benzer bir problem yaşayabilirsiniz. Örneğin, mutfakta aynı anda elektriğe bağlı iki cihaz kullanıyorsanız ve bu cihazlar çalışırken kesinti olduysa sorunun kaynağı ikisinden biri olabilir. Kutuyu kontrol etmeden önce kesintiye sebep olduğunu düşündüğünüz aletleri fişten çekmeniz gerekir.
- Evinizde bulunan sigorta kutusunun yerini bilmeniz önemlidir. Özellikle müstakil bir evde yaşıyorsanız kutunuzun nerede olduğunu öğrenmeniz gerekir.
- Değişim işlemine başlamadan önce ana gücü sigorta kutusunun üzerinden kapatmanız gerekir. Ana gücün kapatılması, şokun önlenmesini, güvenliğin sağlanmasını ve diğer sigortaların atmasını sağlar. Böylece yaşanabilecek potansiyel kazalara karşı önlemenizi alabilirsiniz.
- Şalter çeşitleri attığında ön tarafta bulunan cam buğulu bir görünüm alır ve ona giden tel erimiş gibi görünür. Böylece hangisinin patladığını kolaylıkla tespit edebilirsiniz.
- Hasar görmüş sigortanızı değiştirerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Bununla beraber yeni satın aldığınız ürünün eskisine yakın boyutlarda ve voltaj değerlerine sahip olduğundan emin olmanız gerekir.
- Ana gücü açtıktan sonra ilk olarak devreye elektrik akışını tespit ederek işlemi tamamlayabilirsiniz. Ardından kesintiden etkilenen cihazlarınızı tekrar fişe takabilirsiniz.
Yaptığınız işlemden şüpheye düştüğünüz durumlarda profesyonellerden yardım almanız önerilir. Sistemlerinizi güçlendirmek için sigorta kutusu fiyatları içinden size uygun olanı anında bulabilirsiniz.
Sigorta Kutusu Kullanım Alanları
Ürünler, elektriğin olduğu her yerde kullanılır. Evlerden işyerlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğu için hemen hemen her yerde bulunur. Elektrik malzemeleri söz konusu olduğunda en önemli parçalar arasında bulunan kutular, günlük hayatın her alanında karşılaşabileceğiniz ürünlerden biridir. Sigorta kutusu kullanım alanları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz:
- Sigorta kutuları her evde elektriğin dağılımını kontrol altına almak için kullanılır. Özellikle elektrik akımında yaşanabilecek problemlere karşı kendiliğinden koruma sunduğu için apartmanlardan müstakil evlere kadar her yerde tercih edilir.
- Evlerin yanı sıra ofislerde de sigorta kutuları kullanılır. Elektriğin tamamen kapatılmasını mümkün hale getirdiği için küçük işletmeler kapandıktan sonra şalterleri indirerek enerjiden tasarruf elde edebilir.
- Hastaneler de ürünlerin kullanıldığı yerler arasında bulunur. Hastanelerde ev ve ofislerden farklı bir sisteme sahiptir. Birden fazla kutuyla elektrik dağılımını dengeleyen hastaneler, önemli cihazlar için hastane içinde özel kutular kullanabilir.
- Okullarda da elektrik dağılımını sağlamak için ürünlerden yararlanılır. Elektrik santralleri ve alışveriş merkezleri de kutuların kullanıldığı önemli yerler arasında bulunur.
- Elektriğin dağılımında güvenliği sağlaması, kontrolü kolaylaştırması ve pratik olması sayesinde ürünler geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Farklı özelliklere sahip olan ürünler arasından kullanacağınız yere uygun olanları tercih edebilir, elektrik sistemlerinizin daha güvenilir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Sigorta Kutusu Bölümleri
Modelden modele farklılık gösterse de bütün ürünlerde benzer bölümler bulunur. Sigorta kutularının bölümleri hakkında bilgi edinmek ve ürünleri daha iyi bir şekilde kullanmak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz:
- Kutuların üzerinde yer alan ana şalter, evinizdeki elektriği tamamen kesebilmeniz için tasarlanır. Acil durumlarda elektriği kapatmanız gerektiğinde ana şalteri indirmeniz yeterlidir. Bununla beraber birden fazla sigorta kutusu olduğunda elektriği tamamen kapatabilmek için birden fazla şalteri indirmeniz gerekir. Örneğin, evinizi elektrikli depolu ısıtıcılarla ısıtıyorsanız muhtemelen onlar için ayrı bir kutunuz olabilir.
- Kaçak akım cihazı olarak da bilinen RCD, tehlike algıladığı durumda devreye girerek elektrik beslemesini keser. RCD’ler ev aletlerinde bir arıza meydana geldiğinde elektriği kesebildiği için pek çok avantaj sunar. Bununla beraber ürünleri çalıştırabilmek için RCD’lerinizi üç ayda bir test etmeniz gerekir.
- Devre kesiciler, bir arıza tespit etmeleri halinde sigorta kutusunda otomatik bir koruma sağlar. Bununla beraber bazı modellerde yeniden kablolanabilecek şekilde tasarlanan özel sigorta teli yer alır. Sigorta teli, aşırı yük algıladığında ısınarak erir. Eriyen sigorta devreyi keserek arızalı devrenin bağlantısını durdurur.
Elektrik sigorta kutusu fiyatları ve opsiyonlarına göz atarak sistemlerinizi geliştirebilir, yeni nesil ürünler sayesinde daha güvenli bir ortam elde edebilirsiniz. Elektrik sigorta kutusu çeşitleri sayesinde aradığınız nitelikleri karşılayan modele kısa süre içinde sahip olabilirsiniz.
Sigorta Kutusu Türleri
Sigorta kutuları genel olarak beş farklı tür altında incelenebilir. Sigorta kutusu çeşitleri şu şekilde özetlenebilir:
- Buşonlu sigorta olarak isimlendirilen ürünler, aşırı ısınma meydana geldiği zaman içerisinde yer alan iletkenin erimesini sağlar. Elektrik akımının yüksek seviyelere geldiği anlarda hızlı bir şekilde hasarları durdurmayı başarır.
- Bıçaklı sigorta da buşonlu olanlarla benzer bir yapıya sahiptir. İçerisinde kaide ve sigorta olmak üzere iki farklı bölüm bulunur. Kaide bölümünde lale kontaklar yer alır. Sigorta kısmının kontakları ise bıçak şeklinde üretilir. Uygun fiyatlı olan ürünler, aşırı akımlara hızlı bir şekilde yanıt verebildiği için sıklıkla tercih edilir.
- Otomatik sigorta, bıçaklı ve buşonlu olanların aksine tek seferlik bir kullanıma sahip değildir. Az yer kaplaması sayesinde her yerde kolaylıkla kullanılabilir. Kendi içerisinde B, C ve D olmak üzere üç farklı türü bulunur.
- Cam sigorta, diğerleriyle kıyaslandığında daha küçük bir yapıya sahiptir. Yüksek akım ve gerilime karşı koruma sağlayan ürünler, silindirik bir yapıdadır. Genellikle pikap gibi aletlerde kullanılır.
- Yüksek gerilim sigortası, yüksek akım durumlarına karşı koruma elde edilmesi için tercih edilir. Yüksek gerilimle çalışan cihazların korunması için kullanılır. Dış mekanlarda kullanılabilecek biçimde özel olarak üretilen ürünler, yağmur gibi zorlu koşullara karşı dayanıklıdır.
Sigorta kutusu çeşitleri farklı ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde üretilir. Elektrik sigortası fiyatları ve türlerini inceleyerek size hitap edene erişebilirsiniz.
Kurulum Şekillerine Göre Sigorta Kutusu Modelleri
Ürünler, monte edildikleri zamana göre kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılır. Temelde hepsi aynı işleve sahip olsa da modeller ayrı aşamalarda monte edilmesiyle kendi içinde farklılaşır. Kurulum şekillerine göre sigorta kutusu modelleri hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız aşağıda bulunan listeye göz atabilir, ürün özelliklerine dair fikir alabilirsiniz:
- Sıva altı sigorta kutusu çeşitleri, genel olarak duvarın içine monte edilen ürünler olarak özetlenebilir. Çoğunlukla inşaat sırasında duvarlara delik açılarak yerleştirilen ürünler, duvarlarınızla bütün bir görünüm kazanır. Sıva altı ürünler, dışarıdan bakıldığında herhangi bir parçasının görülmemesiyle öne çıkar. Böylece daha bütün bir görünüm elde etmek isteyen kişiler için iyi bir seçenek haline gelir. Kutu yerleştirildikten sonra kapakları kapatılarak kullanılmaya başlanır.
- Sıva üstü sigorta kutusu çeşitleri ise sıvanın üzerine yerleştirilebilecek biçimde üretilir. Tamamen bitirilmiş duvarların üzerine dübel ya da vida gibi malzemeler yardımıyla monte edilir. Dışarıdan bakıldığında parçaları belirgin hale gelen modellerin değiştirilmesi daha kolaydır. Kurulumu ve değişimi sıva altı modellere kıyasla daha pratik olduğu için sıklıkla tercih edilir. Bununla beraber sıva altı modeller daha zarif bir görünüme sahip olmasıyla sıva üstü seçenekleri geride bırakır.
Satın aldığınız ürünlerin nasıl görünmesini istediğinizi belirledikten sonra seçeneklere göz atabilir, sigorta kutusu fiyatları arasından size hitap edene vakit kaybetmeden erişebilirsiniz.
Kutup ve Devre Sayısına Göre Sigorta Kutusu Modelleri
Ürünler, sahip oldukları kutup sayılarıyla da birbirinden farklılık gösterir. Ürünlerin özellikleri hakkında aşağıdaki listeden bilgi alabilir, ihtiyaçlarınıza uygun olanı kolaylıkla bulabilirsiniz:
- Elektrik kesintilerinin çok yaygın olmadığı küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsanız kullanım için tek kutuplu sigorta kutusu çeşitleri sizin için yeterli olabilir. Tek kutuplu olanlar, iki yuvalı büyük bir kesici panele sahiptir. Bir yuva elektrikli ısıtıcı için kullanılırken diğeri tipik olarak genel aydınlatma sistemi için ayrılır. Özellikle öğrenci evleri için tek kutuplu modeller iyi bir seçenek olabilir.
- Eviniz büyükse 3 ya da 4 kutuplu modeller arasından seçim yapabilirsiniz.
- 12’li sıva üstü sigorta kutusu çeşitleri, iki ya da üç katlı olan müstakil evlerde sıklıkla tercih edilir. Ayrıca ofis ortamlarında da ihtiyaç duyulan elektriğin güvenli bir şekilde temin edilebilemesi için 24’lü sıva üstü sigorta kutusu çeşitleri arasından tercihte bulunulabilir.
- Eviniz ne kadar büyükse kullanmanız gereken kutup sayısı da artabilir. Kutup sayısı tercihinde bulunurken göz önünde bulundurulması gereken önemli faktörler arasında kapasite gelir. Evinizde barındırılması gereken devrelerin sayısı, tipik olarak ihtiyaç duyabileceğiniz panelin boyutunu belirler.
4’lü ya da 9’lu sigorta kutusu çeşitlerinden hangisinin sizin için daha uygun olduğunu belirlemek için profesyonellerden yardım alabilirsiniz. İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra şalter fiyatları ve seçenekleri arasından size hitap edeni bulabilirsiniz.
Kapaklarına ve Renklerine Göre Sigorta Kutusu Modelleri
Ürünler, her ne kadar elektrik dağılımını sağlayacak şekilde tasarlansa da sahip olduğu çeşitlilik sayesinde dekoratif bir parça olarak da değerlendirilebilir. Kapaklarına göre birbirinden ayrılan modeller arasından kişisel zevklerinize hitap edeni pratik bir şekilde bulabilir, yaşam alanlarınıza ayrı bir hava kazandırabilirsiniz:
- Opak kapağa sahip olan modeller, dışarıdan bakıldığında sigorta elemanlarının görünmesini engelleyecek özel bir dizayna sahiptir. Birbirinden farklı renk seçeneğine sahip olan opak kutular, her yere rahatlıkla uyum sağlayabilir. Ürünleri yerleştireceğiniz yerdeki eşyaların ya da duvarların renklerini göz önünde bulundurarak alternatifler arasından seçim yapabilirsiniz.
- Ürünler arasında opak modellerden tamamen farklı olan şeffaf kapaklı seçenekler olduğunu görebilirsiniz. Bu ürünler, görsel amaçlardan ziyade işlevselliğinden dolayı tercih edilir. Dışarıdan bakıldığında hangi sigortanın attığını görmenizi kolaylaştıran modeller, acil bir durumda hızlı bir şekilde aksiyon almanıza yardımcı olur.
- Ürünleri incelediğinizde bazı modellerin çerçevesinin farklı renk detaylarına sahip olduğunu görebilirsiniz. Minimalist detaylarla süslenen ürünler, sigorta kutularının geleneksel görünümüne çarpıcı bir hava kazandırır. Farklı bir parça arıyorsanız renkli modeller arasından da tercihte bulunabilirsiniz.
Kapaklarına ve renklerine göre birbirinden ayrılan modeller arasından istediğinizi kolaylıkla bulabilir, istediğiniz özelliklere sahip olan modele anında erişebilirsiniz. Birbirinden farklı seçeneğe sahip olan elektrik sigorta kutusu fiyatları arasından bütçe dostu şık ürünlere anında erişebilirsiniz.
Sigorta Kutusu Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ürün tercihinde bulunmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı kriterler vardır. Nasıl seçim yapmanız gerektiği hakkında aşağıdaki listeden fikir alabilirsiniz:
- İlk olarak ürünleri kullanacağınız alanın boyutlarını ve elektrik kullanımınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, küçük işletmelerde ya da evlerde genellikle 5 amper sigorta çeşitleri değerlendirilir. Ortalama bir akım gücüne sahip olan ürünler, yeterli performansıyla kullanıcılarının günlük hayatını kolaylaştırır.
- Şalter türü de seçim yaparken dikkat etmeniz gereken detaylar arasında bulunur. Yük şalterleri, yüksek devre kesme özelliklerine sahip olduğu için küçük akımlarda devre kesimi yapar. Manyetik şalter çeşitlerinde ise kontaklar sürekli olarak kapalı tutulur ve akım değeri aşılmadığında kontak açılır. Buton tipi olanlar ise akım değerini ayarlamanızı mümkün hale getirir. Sizin için uygun olan şalteri belirledikten sonra seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz.
- Hangi boyutta bir ürüne sahip olduğunuzu belirlemek için evinizde bulunan priz sayısını göz önünde bulundurabilirsiniz. Ürünler arasından seçim yaparken kapasiteyi göz önünde bulundurmalı, sizin için hangi ürünün uygun olduğunu ona göre belirlemelisiniz.
- Kurulum yapacağınız yerde önceden bir panel varsa onun kutup ya da devre sayılarını inceleyerek ona uygun bir seçim yapabilirsiniz.
Koçtaş’taki sigorta kutusu fiyatları ve modellerini inceleyerek ihtiyaçlarınıza uygun olanı kolaylıkla bulabilir, bütçenizi zorlamadan istediğiniz gibi elektrik sistemlerinizi yenileyebilirsiniz.
Sigorta ve Kutular Kategorisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Sigorta kutusu ne işe yarar?
Sigorta kutusu ani voltaj ve akım yükselmesine karşı, elektrik tesisatını korur. Sistem sıcaklığına karşı koruma sağlayan ürünlere, ev ya da işyerlerinin daha güvenli hale gelmesine yardımcı olur. Potansiyel olarak tehlikeli güç dalgalanmalarına karşı koruma sağlayan ürünler, çoğu evde ve işyerinde bulunur. Sigorta kutusu, genel olarak elektriğin kullanıldığı her yerde olan ve fazla akım kaynaklı problemleri engellemek amacıyla kullanılır.
Sigorta kutusu seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Sigorta kutusu satın alırken ilk olarak ürünleri kullanacağınız yerin boyutlarını ve elektrik ihtiyacını göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, evde çok fazla priz varsa daha fazla kutup sayısına sahip olan modeller arasından seçim yapabilirsiniz. Bununla beraber tasarım bakımından da kendi içinde kategorilere ayrılan ürünleri yerleştireceğiniz yere uygun olacak şekilde seçebilir, evlerinizde hem işlevsel hem de şık alanlar yaratabilirsiniz.
Şalter satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sigorta kutuları gibi şalter satın alırken de ürünleri kullanacağınız yeri göz önünde bulundurmanız gerekir. SF6 gazlı kesiciler, bazı işlemler sırasında zehirli gazlar ortaya çıkardığı için evlerde tercih edilmemelidir. Pako şalterler, ürünleri açıp kapamayı kolaylaştırdığı için sıklıkla tercih edilir. Mandallı olanlar da benzer bir kullanıma sahiptir. Termik-manyetik olanlar, aşırı yük durumları yaşanabilecek ortamlarda tercih edilir.