Elektronik Devre Elemanı
Fırsatlar
Fırsatlar
Alışveriş sepetinize eklendi
Günümüzde yaşam kalitesini etkileyen birçok eşyanın kusursuz şekilde çalışması elektronik devrelere bağlıdır. Elektrik gücüyle çalışan lamba anahtarlarından televizyonlara kadar her cihaz, içerisindeki elemanların kusursuz uyumuyla işlevini yerine getirir. Bu devrelerin ihtiyaç duyulduğu an kusursuz şekilde çalışması elektronik devre elemanlarının birbiriyle olan ilişkisine bağlıdır. Pasif, aktif veya elektromekanik olmak üzere üç gruba ayrılabilen elektrik elektronik devre elemanları, bir bütünü oluşturacak şekilde birbirlerine bağlanır.
Aktif devre elemanları, işlevini yerine getirebilmek için belli bir voltaja ihtiyaç duyar. Yarı iletken transistörler, diyotlar, entegre devreler, programlanabilir cihazlar, optoelektronik cihazlar, görüntü teknolojileri ve pil, jeneratör, yakıt hücresi gibi güç kaynakları aktif devre elemanlarına örnektir. Aktif devre elemanının ortaya çıkardığı gücün hesaplanabilmesi ve bundan verim alınabilmesi ise pasif devre elemanına bağlıdır. Hemen hemen tüm elektronik devre çeşitlerinde bulunan pasif bileşenler, tek başına herhangi bir anlam ifade etmez. Devreye güç kazandıramayan direnç, indüktör ve kapasitör gibi elemanlar pasif bileşenlere örnektir. Bu iki elemandan farklı bir yapıya sahip olan elektromekanik bileşenler ise hareketli parçaları ve elektrik bağlantılarını kullanarak işlevini yerine getirir. Genel anlamda güç üreten ve bir amaca hizmet eden tüm elektrik devreleri, üç ana alana ayrılan bu elemanlardan oluşur. Siz de hem tamirat işleriniz hem de deney ve projeleriniz için bu ürünleri kullanabilirsiniz.
Çevrenizde gördüğünüz tüm elektronik cihazların yapısında bulunan elektrik düzenekleri; gücün üretilmesi, iletilmesi ve harekete dönüştürülmesi adımlarından ibarettir. Bu adımları yerine getiren temel elektrik elemanları, tek başına veya setler hâlinde satın alınabilir. Özellikle set hâlinde satılan elektronik devre elemanı çeşitleri, kişisel deney ve projeleriniz için gerekli olan tüm malzemeleri içerisinde barındırır. Basit düzeydeki bir elektrik elektronik projesi için kullanılabilecek pil yuvası, krokodil, duy, ampul, anahtar ve kablodan oluşan setler bunlardan biridir. Basit yapısıyla özellikle okul çağındaki çocukların ve gençlerin ilgisini çeken bu elektronik devre elemanları seti, ışığın ortaya çıkış sürecini anlamak için oldukça etkilidir.
Bir diğer ürün setlerinde ise lehimleme için ihtiyaç duyulan basit düzeydeki malzemeler yer alır. Lehimleme seti elektrik devrelerindeki metal parçaları birleştirmek için kullanılabilir. Lehim setlerinin içinde sıklıkla havya, havya sehpası, lehim pompası, lehim teli ve yan keski yer alır. Elektronik devre elemanı setleri, çeşitli cihazları tamir etmek veya yenilemek için ihtiyaç duyulan birçok malzemeyi içerebilir. Bunun yanı sıra tamiratın aksine sıfırdan bir cihaz tasarlamak için elektrik elektronik projelerinde de kullanılabilir. Üstelik set hâlindeki elektronik devre elemanları fiyatları, bütçe açısından da oldukça avantajlıdır. Siz de deneylerde ihtiyaç duyduğunuz ürünleri tek seferde set hâlinde satın alarak bütçenizi koruyabilirsiniz.
Elektronik devre elemanı çeşitleri, çalışma prensibine ve işlevine göre farklı türlere ayrılır. Özellikle güç üretimi bakımından bu ürünler pasif ve aktif olarak ikiye ayırmak mümkündür. Elektrik devrelerinde zaman zaman bu elemanlar arasında uyuşmazlık veya aksaklıklar meydana gelebilir. Tam da bu noktada kullandığınız cihazları yeniden işler hâle getirmek için ihtiyacınız olan pasif veya aktif devre elemanını tek başına satın alabilirsiniz. Örneğin her elektronik devrenin olmazsa olmazı güç kaynaklarından biri olan pil ve aküler, sıkça satın alınan devre elemanı çeşitlerinden biridir. A, AA, AAA gibi farklı boyutlara ayrılan piller; günlük yaşamda sıkça kullanılan kumanda, saat ve elektrikli diş fırçası gibi cihazların işler hâle gelmesi için şarttır.
Günlük hayatta sıkça karşılaşılan pasif elektronik devre elemanı çeşitlerinden biri ise diyot ampullerdir. İşler hâle gelmesi için başta güç kaynağı olmak üzere çeşitli bileşenlere ihtiyaç duyan diyotlar; farklı boyutlarıyla kumandalarda, elektronik cihazların uyarı butonlarında, ışıklı dekoratif ürünlerde ve daha birçok yerde görülebilir. Gün boyu sayısız kez kullanıldığı için çabuk bozulma ihtimali bulunan ürünlerin başında ise prizler ve anahtarlar olur. Gücü, elektrik tesisatından alarak dijital cihazlara aktaran ve bunların çalışmasını sağlayan prizler, sadece birkaç vidayla değiştirilebilir. Siz de bozulan priz ve anahtarları pratik bir şekilde yenilemek için elektronik devre elemanları fiyatları ve çeşitlerine göz atabilirsiniz.
Bu ürünler, basit ve ilgi çekici yapılarıyla her yaştan bireyin hobileri arasına girmeye adaydır. Özellikle gücün nasıl harekete, sese, ısıya veya ışığa dönüştüğünü merak ediyorsanız basit düzeneklerle kendi projelerinizi hayata geçirebilirsiniz. Elektronik devre elemanı çeşitleriyle yapılabilecekler hakkında yeni fikirler arıyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz:
Elektronik devre elemanı çeşitleriyle yapılabilecek proje seçenekleri, tıpkı hayal gücünüz kadar geniştir. Yalnızca elde etmek istediğiniz sonucu, ihtiyaç duyduğunuz materyalleri ve bütçenizi belirleyerek hemen işe koyulabilirsiniz. Bu noktada elektronik devre elemanı fiyatlarının da son derece uygun aralıklarda seyrettiğini söylemekte fayda vardır. Böylece dilediğiniz elektrik elektronik projesini bütçenizi zorlamadan ve kendi emeğinizle gerçekleştirebilirsiniz.
Bu tarz ürünler, kişisel kullanıma hitap etmesi için tekli veya set hâlinde satışa sunulur. Hem küçüklerin hem de yetişkinlerin ilgisini çeken bu elemanlar, basit okul projelerinde veya yepyeni icatlarda rahatlıkla kullanılabilir. Elektronik devre elemanları; kullanım alanlarına, işlevlerine, sonuçlarına, çalışma prensiplerine ve bağlantı biçimlerine göre farklı seçeneklere ayrılır. Sıkça kullanılan çeşitlerin başında priz, anahtar, zil, diyot, pil, kablo, klemens, fiş ve duylar gelir. Bu tip elemanlar, bir arada ışık veya ses yayan düzenekleri oluşturabilir. Aynı şekilde elektrik enerjisini dijital cihazlar için kullanılabilir hâle getirmeye yarayan düzenekler de bu tip elemanlarla oluşturulur.
Elektronik devre elemanı çeşitleri, sahip olduğu işlevler nedeniyle farklı fiyatlarla sunulabilir. Ayrıca elektrik devre elemanları fiyatlarını etkileyen unsurlardan biri de güvenlik önlemleridir. Örneğin elektrik enerjisini güvenli bir şekilde kullanmak için topraklı priz kullanılması önerilir. Aynı şekilde elektrik enerjisini sese dönüştürmek için kullanılan zillerin boyutu, kapasitesi, çalışmak için ihtiyaç duyduğu güç miktarı da devre elemanları fiyatları üzerinde etkili olabilir. Tekli veya set hâlinde satışa sunulan elektronik devre elemanları fiyatlarını bir arada görmek içinse adresiniz Koçtaş’tır. Siz de evinizdeki elektrik düzeneklerini yenilemek veya yeni projelere imza atmak için ihtiyacınız olan elektronik devre elemanı fiyatları ve çeşitlerini Koçtaş mağazalarında veya web sitesinde bulabilirsiniz.
Elektronik devre elemanları; pasif, aktif ve elektromekanik olmak üzere üç ana gruba ayrılır. Tek başına bir anlam ifade etmeyen ve çalışmak için güç kaynağına ihtiyaç duyan pasif çeşitlere diyot ve ziller örnek verilebilir. Pil, akü, yakıt tankı ve jeneratörler ise aktif elektronik devre elemanı çeşitlerinden birkaçıdır.
Elektronik devre elemanları, aydınlatma ve elektrik kategorisi altında toplanan ürün gruplarından biridir. Aynı zamanda bu ürünleri satın almak için kimi zaman hırdavat kategorisini de karıştırmak gerekebilir. Elektronik devre elemanlarını zahmetsiz bir şekilde satın almak içinse Koçtaş mağazalarını veya web sitesini ziyaret etmeniz yeterlidir.
Elektronik devre elemanları, elektrik gücüyle çalışan tüm düzeneklerin kusursuz şekilde çalışması için gerekli olan bileşenlerdir. Belli bir düzenle birbirine bağlanan elemanlar, elektrik gücünü tüm cihazlar için kullanılabilir hâle getirebileceği gibi bu enerjiyi ısı, ışık veya sese çevirmeye de yardımcı olabilir.