Peşin Fiyatına  7 Taksit

Kaktüs

Filtreler
Özellikler

Bakımı Kolay Kaktüs Çeşitleri

Kaktüs çeşitleri, özellikle yeni bitki bakımına başlayan kişiler arasında oldukça popülerdir. Bu ürünler ihmal edildiğinde bile büyümeye devam eder ve bitkilerin öldürülmesi oldukça zordur. Çeşitli boyut, şekil ve çiçeklerle gelen bitkilerin hiçbiri birbirinin aynısı değildir. Her ne kadar kaktüs denildiğinde akla dikenli bir bitki gelse de seçenekleri incelediğinizde birbirinden farklı pek çok farklı tür olduğunu görebilirsiniz. Sahip olduğu çeşitlilik sayesinde kaktüs çeşitleri yaşam alanlarına ilgi ve tasarım katmak isteyen kişiler için iyi bir alternatif haline gelir. Bitkiler yavaş bir şekilde büyümelerine rağmen gövdelerin ve yapraklarında su biriktirdikleri için besin alımını kendi başına düzenlemeyi başarır. Böylece onları sulamayı unutsanız bile kendi başına büyümeye devam eder.

Genel olarak bitkiler havadar ve ılık yerleri sever. Bununla beraber doğrudan güneş ışığıyla muhatap olsa da dayanıklı kalmayı başarır. Zorlu hava şartlarına karşı yüksek derecede dayanıklılığa sahip olan bitkiler, bu yönüyle yaşam alanlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelir. Dünyanın farklı yerlerinde yetişen bitkiler, iç ya da dış mekan fark etmeksizin her yerde büyütülebilir. Bitkileri isterseniz bahçenizin bir parçası haline getirebilirsiniz ya da iç mekanlarınızda saksıda rahat bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Bununla beraber bitkileri teraryum gibi cam fanusların içinde süs eşyası olarak da değerlendirebilirsiniz. Suya çok fazla ihtiyaç duymaması sayesinde bakımının oldukça kolay olması, bu bitkileri birçok kişi için tercih sebebi haline getirir. Kaktüs fiyatları ve seçeneklerini inceleyerek sizin için uygun olanı bulabilir, yaşam alanlarınıza farklı bir derinlik katmaya başlayabilirsiniz. Kaktüs çiçekleri ve seçenekleri sayesinde dekorasyonunuzu istediğiniz gibi değiştirebilir, istediğiniz detayları zorlanmadan elde edebilirsiniz.

Kaktüs Bitkisinin Bakımı

Kaktüs bakımı oldukça kolay olduğu için hemen hemen herkes bu bitkileri rahat bir şekilde yetiştirebilir. Bununla beraber bitkilerin bakımı hakkında bilinmesi gereken bazı şeyler vardır. Kaktüs bitkileri hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilir, bitkinizi doğru bir şekilde yetiştirerek istediğiniz görünümü kısa süre içinde elde edebilirsiniz;

  • Kaktüs her ne kadar gölgeyi sevse de bitkinizin güneşi emmesine izin vermeniz gerekir. Sıcağı seven bitkiler, güneş ışınlarıyla buluştuğunda ondan keyif alır. Bitkiler güneşten alabildikleri bütün sıcaklığın keyfini çıkarır ve doğrudan ışıkta gelişir. Onları evinizin en sıcak ve güneşli köşesine yerleştirerek hızlı büyümelerini sağlayabilirsiniz. Örneğin, güneşli bir verandanız varsa ya da pencere kenarı güneş alıyorsa bu alanlar onları yerleştirmeniz için idealdir. Her ne kadar bitkilerin her gün bol miktarda doğrudan güneş ışığına maruz kalması gerekse de çok fazla güneş ışığı almamalarına da dikkat etmeniz gerekir. Bitkiler güneşte yanabilir ve sonucunda sararma benzeri istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bununla beraber eğer bitkinizin çok fazla güneş aldığını düşünüyorsanız onları ışık kaynağından uzaklaştırarak biraz serinlemelerine izin vermelisiniz.
  • Bitkilerinizi uygun şekilde sulamanız oldukça önemlidir. Her ne kadar çiçeksiz ya da çiçekli kaktüs çeşitleri fazla sulanmaya ihtiyaç duymasa da onları doğru miktarda sulamanız da oldukça önemlidir. Bitkiler gövdelerinde su tutabildikleri için fazla sulanmadan hayatta kalabilir. Ancak bu durum onların hiç sulanmaya ihtiyaç duymadıklarını göstermez. Birkaç haftada bir bitkilerin bulunduğu saksıdaki toprağı kontrol etmeniz gerekir. Eğer ilk birkaç santimdeki kaktüs toprağı kuruysa onları biraz sulamanız gerekir.
  • Evde kaktüs bakımı yaparken sıklıkla yapılan hatalar arasında bitkilerin fazla sulanması gelir. Fazla sulanma sonucunda bitkilerde kök çürümesi ya da gövdelerinde paslı, renkli ve mantarımsı alanlar oluşabilir. İyi drene edilen topraklarda bitkilerinizi 10 ile 14 günde bir sulamanız yeterli olur. Eğer bitkinizin tabanına doğru çok fazla kırışmaya başladığını fark ederseniz bu onların kuru kaldığını gösterir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bitkilerinize biraz su vermeniz gerekir. Ek olarak bitkilerinizi yerleştirdiğiniz saksının dibinde delikler olmasına özen göstermelisiniz. Fazla suyun topraktan akması gerekir. Aksi takdirde bitkileriniz çok fazla suya maruz kalır ve sonucunda hastalanabilir.
  • Bitkileriniz için doğru toprağı ve gübreyi kullanmalısınız. Bu bitkiler için özel olarak üretilen gübrelerden alabilir, onların ihtiyaç duydukları mineralleri almasını sağlayabilirsiniz. Sukulentler için formüle edilen gübreleri de kullanabilir, bitkilerinizin daha sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardımcı olabilirsiniz. Genellikle bu bitkiler için ilkbahar ve yaz olmak üzere yılda 2 defa gübreleme yapılması tavsiye edilir. Hızlı drene olan topraklar, bu bitkilerin büyümesinde oldukça önemli bir rol oynar. Çakıl taşı, kum ya da perlitle karıştırılmış topraklar hem hava aldığı hem de suyun drene olmasını sağladığı için bu bitkiler için idealdir.
  • Kaktüs saksı değişimi yaparken kendinizi güven altına aldığınızdan emin olmanız gerekir. Dikensiz çeşitleri bulunsa da bu bitkiler genellikle dikenli bir yapıya sahiptir ve saksı değişimi yaparken dikenleri elinize batabilir. Kişisel önleminizi aldıktan sonra bitkilerin saksılarını rahat bir şekilde değiştirebilirsiniz. Bu bitkiler saksı değişimini sevdiği için bu prosesi düzenli hale getirmeyi düşünebilirsiniz.
  • Genellikle büyümesini kontrol etmek istemediğiniz sürece bu bitkileri budamanıza gerek yoktur. Ölü ya da hasarlı parçaları çıkartmak için bahçe makası kullanabilir, bitkilerinizin etrafındaki parçaları kolaylıkla alabilirsiniz.
  • Bitkinizin doğal büyüme döngüsünü takip etmesini sağlarsanız çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Bununla beraber bütün bitkiler aynı şekilde çiçek açmayabilir. Eğer çiçekli bir bitki arıyorsanız çiçek açan kaktüs çeşitleri arasından seçim yapabilir, yaşam alanlarınızı renklendirebileceğiniz bitkilere kısa süre içinde erişebilirsiniz.

Dış mekan ya da ev kaktüs çeşitleri hemen hemen her yerde rahat bir şekilde yetiştirilebilir. Zorlu hava şartlarına karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan bitkiler, herkesin istediği görünümün elde etmesini kolaylaştırır. Bakımının kolay olmasıyla da öne çıkan bitkiler, iş yerlerinden evlere kadar geniş bir alanda tercih edilir. Yaşam alanlarına natürel bir doku katmasının yanı sıra istenilen görünümün elde edilmesini kolaylaştıran ürünler, bu yönüyle geniş bir kitleye hitap eder. Kaktüs fiyatları ve seçenekleri arasından sizin için uygun olanları bulabilir, yaşam alanlarınızı daha ferah hale getirmeye başlayabilirsiniz.

Kaktüs Çoğaltma

Sahip olduğunuz bitkiyi farklı saksılara aktararak kullanmak ya da arkadaşlarınızla hediye etmek istiyorsanız çoğaltma işlemiyle bu işlemi rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Kaktüs çoğaltma işlemi yapmak istiyorsanız bitkinizin yeni yavrular üretmesi gerekir. Bu yavruları da çoğaltma işlemi için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yavruların çoğu bitkinin tabanında büyür, ana bitkiden gelen besinleri ve suyu paylaşır. Yavruları hasat etmek ve çoğaltmak, bitkinizin de sağlığına katkıda bulunabilir;

  • Çoğaltma işlemini gerçekleştirmek için sahip olmanız gereken bazı malzemeler vardır. Köklendirme hormonu, saksı, keskin bir bıçak, eldiven ve alkollü pedler aracılığıyla bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Bu malzemeleri edindikten sonra adımları takip ederek bitkilerinizi kolay bir şekilde çoğaltabilirsiniz.
  • İlk olarak bıçağınızı alkollü bezle silmeniz gerekir. Ardından bıçağınızı kurumaya bırakarak sterilize etmelisiniz. Bitkilerin çoğaltılması işlemine başlamadan önce kullanılacak bıçağın sterilize edilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde istediğiniz işlemleri yapamayabilirsiniz.
  • Ardından koruyucu eldivenleri giymelisiniz. Koruyucu eldiven giyerek ellerinizi dikenlerden koruyabilirsiniz.
  • Genellikle bitkilerin yavruları diplerine yakın bölgelerde bulunur. Bir yavru bulduktan sonra bıçağınızı 45 derecelik bir açıyla tutarak kesme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Eğimli bir açı, kestiğiniz alandaki yaranın çürümeden önce nasırlaşmasına izin verir. Böylece kestiğiniz bölümde herhangi bir problem olma olasılığı azalır.
  • Kestiğiniz yavruyu birkaç gün kuru bir yerde bekletmelisiniz. Yavrunun kesilen bölümünün nasırlaşarak katılaşması gerekir.
  • Ardından yavruyu çoğaltmak istediğiniz saksıyı uygun miktarda toprak, perlit, çakıl taşı ve kum ile doldurarak uygun ortamı hazırlayabilirsiniz. Yavrunun kesik olan ucunu köklendirme hormonuna batırarak yavaşça iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
  • Saksıyı uygun ışık alan bir yere yerleştirerek işlemleri tamamlayabilirsiniz.

Yeni bitkiniz dört ile altı hafta arasında güçlü kökler geliştirmeye başlayabilir. Küçük ya da büyük kaktüs fiyatları arasından çoğaltabileceğiniz bitkilere anında ulaşabilir, farklı saksılarda bitkilerinizi istediğiniz gibi yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Kaktüs Saksısı Değiştirme

Saksı değiştirme işlemi de oldukça kolaydır. Aşağıdaki adımları takip ederek saksılarınızı pratik bir şekilde değiştirebilir, kısa ya da uzun çeşitler için uygun ortamı hazırlayabilirsiniz.

  • İlk olarak saksıyı değiştirmeden önce bitkinizi bir miktar sulamanız gerekir ve suladıktan sonra aldığı suyu süzmesi için bitkinize zaman tanımalısınız. Sonrasında ellerinizi dikenlere karşı koruma altına almak için eldiven kullanmanız tavsiye edilir.
  • Bitkiyi saksıdan yavaş bir şekilde çıkartmalısınız. Köklere zarar vermemek ya da kırmamak için kökleri ince çubuklar yardımıyla topraktan temizlemelisiniz. Bu işlemin bitkiye zarar gelmemesi için oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.
  • Çapı önceki saksıdan biraz daha büyük olan bir saksıya yeni bir karışım hazırlayın. Toprak, perlit ya da çakıl taşından oluşan bu karışımın üzerine bitkiyi oturtun.
  • Bitkiyi oturttuktan sonra kalan kısma da karışımı dökün ve sıkın. Bitkinizin köklerinin çürümemesi için birkaç gün sulamamanız önerilir.

Kaktüs tohumu yetiştirmek istiyorsanız da benzer adımları takip edebilirsiniz. Yaşam alanlarınızda bakımını kolay bir şekilde gerçekleştirebileceğiniz bitkiler arıyorsanız kaktüs fiyatları ve seçenekleri arasından sizin için uygun olanı kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Kaktüs Çeşitleri

Bitkileri incelediğinizde farklı türlerde alternatifler olduğunu görebilirsiniz. Her biri kendi içinde farklı yaprak ve şekillere sahip olan bitkiler arasından istediğinizi kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Bitkilerin türleri hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki maddelere göz atabilirsiniz;

  • Seçenekleri incelediğinizde ariocarpus confusus, acanthocalycium, micky, hamata, senecio stapeliiformis ya da paradia nivosa gibi farklı seçenekler olduğunu görebilirsiniz. Farklı yapraklara ya da şekillere sahip olan bitkiler arasından kişisel zevkleriniz doğrultusunda pratik bir şekilde seçim yapabilirsiniz. Dikensiz ya da dikenli kaktüs çeşitleri arasından istediğiniz görünüme sahip olan bitkilere anında erişebilirsiniz.
  • Çiçek açan kaktüs çeşitleri arasında astrophytum, paradia novasa, echinopsis ya da rebutia oldukça popülerdir. Echinopsis kirpi kaktüsü olarak da bilinir. Büyük ve geniş bir gövdeye sahip olan echinopsis, çiçek açtığı zaman zarif bir görünüm kazanır. Rebutia da dikkat çeken türler arasında yer alır. Beyaz çiçekler de açabilen rebutia, yaşam alanlarınıza zarafet katmanıza yardımcı olur. Farklı renkte çiçek açması ve şık bir görünüme sahip olması, çiçek açan tür arayışında olanlar için iyi bir seçenek haline gelir. Epiphyllum cinsi ise diğer türlerden biraz daha farklı bir yapıya sahiptir. Ormanda yetiştiği için daha fazla suya ihtiyaç duyar. Genellikle ilkbahar ile yaz aylarının sonu arasında çiçek açar. Selenicereus da benzer şekilde orman türleri arasında bulunur. Çiçekleri uzun bir yapıya sahiptir ve bu da onların dikkat çekici bir görünüm kazanmasını sağlar.
  • Deve dikenli kaktüs ise isminden de anlaşılabileceği gibi dikenli bir yapıya sahiptir. Bununla beraber çiçek açması da bitkinin öne çıkan tarafları arasında bulunur. Kendine has bir görünüme sahip olan deve dikeni, farklı bir bitki arayışında olan kişilere hitap eder.
  • Kaktüs meyvesi ise Frenk inciri olarak da bilinir. Opuntia cinsi olan bu bitkinin meyvesi oldukça sağlıklıdır. Her ne kadar bu türde dikenli bir yapıya sahip olsa da sarı, turuncu ya da kırmızı renkli meyveler üretir. Meyve veren kaktüs arayışı içindeyseniz opuntia cinsi sizin için uygun olabilir. Kaktüs meyvesi faydaları arasında ilk olarak bağışıklık sistemini güçlendirmesi gelir. C vitamini açısından zengin bir yapıya sahip olan meyve, grip ya da soğuk algınlığı semptomlarının azaltılmasında da etkili bir şekilde rol oynar. Aynı zamanda kış aylarında boğaz enfeksiyonu yaşayanların problemlerinin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Yılan kaktüs çiçeği aşırı yavrulama özelliğiyle bilinir. Çiçekli bir yapıya sahip olan bitki, tüylü bir görünüme sahiptir. Büyümesine izin verildiğinde yılan benzeri çiçekler açar ve özellikle bahçe ortamında farklı bir görünüm elde edilmesine olanak tanır. Soluk pembe ya da kırmızı renkli olan çiçekleri, bahçelerde zarif detaylar yakalamanızı mümkün kılar. Bununla beraber gece saatlerinde kokulu parlak beyaz çiçekler açması da bu bitkinin öne çıkan tarafları arasında bulunur.
  • Kaynana dili kaktüs çeşitli faydalar sunan türler arasında bulunur. Kaynana dili kaktüsün faydaları arasında yaraları tedavi etme özelliği gelir. Antioksidan bakımından zengin bir yapıya sahip olan kaynana dili, ezildiğinde yaraları tedavi etmenize yardımcı olan bir merhem ortaya çıkarır.
  • Büyük kaktüs çeşitleri arasından seçim yapmak istiyorsanız aloe aristata cosmo, ansevieria, sedum palmeri, adenium obesum ya da crassula arborescens undulatifolia gibi türler arasından seçim yapmanız gerekir. Boyuna uzayan kaktüs çeşitleri arasında bulunan bu türler, özellikle salon gibi alanlarda zeminde hoş bir görünüm elde edilmesini sağlar. Çöl gülü olarak da isimlendirilen adenium obesum, çiçek açması sayesinde yaşam alanlarına farklı bir görünüm kazandırmanıza yardımcı olur.
  • Kaktüs ağacı ise oldukça büyük bir yapıya sahiptir. Geniş bir bahçeniz varsa bu türler arasından seçim yapabilirsiniz. Uzun kaktüs çeşitleri arasında bulunan ağaçlar, çok büyük bir alanı kaplamasıyla öne çıkar.
  • Peyote, ökseotu, şükran, atlas, tavşan kulağı ya da mammillaria plumosa da dikensiz kaktüs çeşitleri arasında bulunur. Geleneksel türlerden farklı bir yapıya sahip olan bu türler ile yaşam alanlarınıza farklı bir doku kazandırabilirsiniz.
  • Her ne kadar gerçek olanlarının bakımı oldukça kolay olsa da yapay kaktüs çeşitleri arasından seçim yapmayı düşünebilirsiniz. Renkli kaktüs çeşitleri arasında istediğiniz görünümü sunan bitkilere ulaşamadıysanız yapay olanlar arasından tercihte bulunabilirsiniz.

Koçtaş’taki bahçe ya da ev kaktüs çeşitleri arasından istediğiniz bitkilere anında ulaşabilirsiniz. Kaktüs özellikleri ve türlerini inceleyerek hangisinin sizin için daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz. Sevdikleriniz için hediyelik kaktüs almak istiyorsanız alternatifler arasından size hitap edene kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Kaktüs fiyatları ve alternatifleri arasından bütçenizi zorlamadan yaşam alanlarınıza natürel dokunuşlarda bulunabileceğiniz bitkilere anında erişebilirsiniz.

Kaktüs Kategorisiyle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kaktüs Dikeni Nasıl Çıkar?

Dikenleri bir cımbız yardımıyla kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz. Eğer vücudunuza bitkinin dikeni battıysa cımbızla tek bir hareketle çıkarabilirsiniz. Bununla beraber bu işlemi dikkatli bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Aksi takdirde bitkinin dikeni içeride kalabilir.

Kaktüs Nasıl Ekilir?

Bitkilerin bakımı kadar ekilmesi de oldukça kolaydır. Dibine çakıl yerleştirdiğiniz saksının toprağına perlit karıştırdıktan sonra bitkileri hızlı bir şekilde ekmeye başlayabilirsiniz. İlk olarak saksıya az miktarda toprak koyduktan sonra üzerine bitkiyi yerleştirebilir, ardından saksının geri kalanını toprakla doldurabilirsiniz.

Kaktüs Neden Çürür?

Her ne kadar çürümesi oldukça zor olsa da bitkilerin çürümesindeki en büyük etken fazla sulamadır. Geleneksel bitkilerden oldukça farklı olması nedeniyle kaktüs çeşitleri fazla sudan hoşlanmaz. 10 ile 14 gün arasında bitkileri sulayarak çürümelerini önleyebilir, bakımlarını pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Kaktüs Kaç Günde Bir Sulanır?

Çok fazla suya ihtiyaç duymadığı için bu bitkileri her gün sulamanıza gerek yoktur. Genellikle bitkileri 10 ile 14 günde bir sulamanız yeterlidir.

Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?

Bitkileri çoğaltmak için ilk olarak yavrulamalarını beklemeniz gerekir. Bitkiler yavruladıktan sonra dikkatli bir şekilde o parçaları koparmalı ve birkaç gün kuru bir yerde bekletmelisiniz. Ardından uygun toprağa ekerek işlemi kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Kaktüs Nasıl Bakılır?

Bitkilerin bakımı oldukça kolay olduğu için birçok kişi kaktüs sahibi olmayı tercih eder. Bitkilerin belirli aralıklarla saksısını değiştirmeniz ve uzun aralıklarla sulamanız bakımını gerçekleştirmeniz için çoğu zaman yeterlidir.

Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalı?

Bitkilerin topraklarının ince olması ve kumlu bir karışıma sahip olması gerekir. Bu bitkiler fazla suyu sevmediği için toprağın iyi bir şekilde drene edilmesi oldukça önemlidir. Perlit oranını bol kullanarak ve çakıl taşlarını da karıştırarak toprağı hazırlayabilirsiniz.

Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar?

Bütün türler çiçek açmasa da seçenekleri incelediğinizde bazıların çiçek açtığını görebilirsiniz. Genellikle bahar aylarıyla yaz sonu arasında çiçek açan bitkilerin çiçekleri kısa ömürlü olabilir.

Daha fazla göster
0 Ürün Listeleniyor
Filtrele
Göster: 3'lü 5'li
Sıralama:
Aradığınız kriterlerde ürün bulunamadı.